Αν δεν την καταναλώσουμε αμέσως, διατηρούμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά, για μια βδομάδα στο ψυγείο. Μπορούμε όμως να τη διατηρήσουμε και για έναν ολόκληρο χρόνο με τον εξής τρόπο: Τη μεταφέρουμε όσο είναι ακόμη καυτή σε αποστειρωμένο βάζο. Κλείνουμε καλά, γυρνάμε το βάζο ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσει. Κρατάμε το βάζο στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Χρήσεις: Μπορούμε να τη φάμε σκέτη, με γιαούρτι, με γιαούρτι και corn flakes, να την αλείψουμε πάνω σε μπισκότα, κέικ ή τσουρέκι ή να τη χρησιμοποιήσουμε μέσα σε συνταγές σαν κύριο υλικό ή υποκατάστατο κάποιου υλικού.
Υλικά
- 7 μέτρια μήλα (οποιασδήποτε ποικιλίας)
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 2 κ.σ. νερό
- χυμός από μισό λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 16 κομμάτια το καθένα. Κάθε μήλο που κόβουμε, το ρίχνουμε στο μπολ με το νερό και το λεμόνι για μη μαυρίσει όσο καθαρίζουμε τα υπόλοιπα.
2
Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τα μήλα σε μια μέτρια κατσαρόλα.
3
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και το ξυλάκι κανέλας.
4
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
5
Μόλις τα μήλα αρχίσουν να βράζουν, αφήνουμε το καπάκι μισάνοιχτο και βράζουμε για 20 με 25 λεπτά.
6
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.
7
Πολτοποιούμε τα μήλα με το μπλέντερ χειρός ή στο μπλέντερ και η σάλτσα είναι έτοιμη για χρήση.