Σπιτικό Φύλλο για Πίτα Νο 4 – Τρία μεγάλα λεπτά φύλλα για αλμυρές & γλυκές πίτες

0
8197
Greek-Phyllo-ver-4
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα 15 λεπτά
Αναμονή: 30 λεπτά
Έτοιμο σε: 1 ώρα 45 λεπτά

 

Τα σπιτικά φύλλα για πίτα είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα ξέρεις τι τρως και αποφεύγεις τα συντηρητικά που περιέχονται στα έτοιμα. Δεύτερον είναι πολύ πιο οικονομικά, αφού τα υλικά που χρειάζεσαι σαν βάση είναι αλεύρι και νερό. Τρίτο και σημαντικότερο είναι η υπέροχη γεύση τους, που δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο φύλλο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεράκι & λίγη υπομονή. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο αλλά με τη συνεχή εξάσκηση, γίνονται όλο και καλύτερα. Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν ψήσεις την πρώτη σου πίτα είναι τόσο μεγάλη, που δεν περιγράφεται…
Υπάρχουν πολλοί τύποι φύλλου που ξεκινούν από το πιο απλό και κλασικό που κάνει για κάθε χρήση, μέχρι τα πολυεπίπεδα που το καθένα προορίζεται για άλλη χρήση ανάλογα με το πάχος του. 

Περνάμε στην 4η εκδοχή σπιτικού φύλλου. Η συνταγή αυτή δίνει τρία μεγάλα και λεπτά φύλλα ιδανικά τόσο για αλμυρές όσο και για γλυκές δημιουργίες. Η ζύμη είναι φτιαγμένη με κίτρινο αλεύρι από σκληρά σιτάρια (όχι καλαμποκάλευρο), κάτι που της δίνει μια εντελώς διαφορετική υφή και κάνει τα φύλλα πιο τραγανά. Η δόση αυτή είναι ιδανική για να βγάλει μέχρι και εννιά ατομικές πίτες. Αν θέλετε να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα με περισσότερα φύλλα, απλώς διπλασιάστε τη δόση. Το βίντεο περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή και πολλές συμβουλές. Καλή επιτυχία!!!  

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο (όχι καλαμποκάλευρο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 200-250 γρ. σκληρή μαργαρίνη, μαλακωμένη σαν κρέμα

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

2
Προσθέτουμε το ξύδι και το λάδι και σταδιακά το νερό και αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία & ελαστική ζύμη.

3
Τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια και τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

4
Ζυγίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 9 ίσα μέρη. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με τη μεμβράνη για να διατηρήσουν την υγρασία τους όσο δουλεύουμε.

5
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε 3 πιτάκια με διάμετρο περίπου 15 εκ.

6
Αλείφουμε με μαργαρίνη το πρώτο και το δεύτερο πιτάκι και καλύπτουμε με το τρίτο.

7
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρήση.

8
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα 6 μπαλάκια. Σύνολο 3 τριάδες. Κάθε τριάδα θα γίνει ένα μεγάλο φύλλο.

9
Διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 μέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες. Για να ξεπαγώσουν σωστά, τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου. Μέχρι την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμα.

Σημείωση

  • Για το άλειμμα χρησιμοποιούμε σκληρή και όχι μαλακή μαργαρίνη. Παγώνει καλά στο ψυγείο και κάνει το άνοιγμα των φύλλων ευκολότερο.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here