Καθαροδευτεριάτικη λαγάνα ολικής με ρίγανη και σκόρδο, ζυμωμένη με κρασί. Πεντανόστιμη, αφράτη και αρωματική. Αλλά κυρίως… σπιτική! Καλή Σαρακοστή!
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 200 ml χλιαρό νερό
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- σουσάμι άσπρο
Εκτέλεση
1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τα δύο άλευρα και τη μαγιά.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ρίγανη, σκόρδο, αλάτι, κρασί και νερό.
2
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ζύμη απαλή.
3
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
4
Πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει και της δίνουμε το παραδοσιακό σχήμα.
Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί, πασπαλισμένο καλά με αλεύρι.
5
Διαλύουμε 1 κ.γ. ζάχαρη σε 50ml νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ζαχαρόνερο. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
6
Αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220⁰C για 15 με 20 λεπτά.