Απλό και Κλασικό Φύλλο για Γλυκές & Αλμυρές Πίτες

0
5237
classic-and-simple-phyllo-recipe-for-sweet-and-savoury-pies
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά
Έτοιμο σε: 1 ώρα 30 λεπτά
Παράγει: 8 λεπτά φύλλα διαμέτρου 50 εκ.

Το πιο απλό και κλασικό φύλλο για οποιαδήποτε αλμυρή ή γλυκιά δημιουργία. Η συνταγή παράγει 8 μεγάλα φύλλα. Δείτε το βίντεο για να μάθετε την τεχνική ανοίγματος φύλλου, καθώς και οδηγίες συντήρησής τους.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • νισεστές για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

2
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και το μισό νερό. Αρχίζουμε την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα.

3
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

4
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

5
Ζυγίζουμε και κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ομοιόμορφες μπάλες.

6
Κυλάμε κάθε μπάλα στο μπολ με το νισεστέ ώστε να καλυφθεί πλήρως. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

7
Βάζουμε την πρώτη μπάλα στον πάγκο μας και την πατάμε λίγο να πλατύνει. Με έναν λεπτό πλάστη αρχίζουμε το άνοιγμα του πρώτου φύλλου.

8
Στην αρχή κυλάμε τον πλάστη μπρος πίσω μέχρι το φύλλο να αποκτήσει διάμετρο 20 εκ.

9
Έπειτα τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας, ενώ τα χέρια μας κινούνται από το κέντρο προς τις άκρες.

10
Σταδιακά το φύλλο μας γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η διάμετρός του πρέπει να φτάσει τα 50εκ. και πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να μπορούμε να δούμε μέσα απ’ αυτό.

11
Όταν το φύλλο είναι έτοιμο, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια μεμβράνης αφού πασπαλίσουμε καλά με νισεστέ.

12
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ρολό.

13
Τα διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ για 4 μέρες ή στην κατάψυξη για 6 μήνες. Για να ξεπαγώσουν σωστά, τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here