Φέτος την Καθαρή Δευτέρα, φτιάχνουμε την παραδοσιακή λαγάνα με τα χεράκια μας και το σπίτι μας μοσχομυρίζει. Νόστιμη και τραγανή, χωριάτικη λαγάνα ζυμωμένη με ούζο. Καλή Σαρακοστή!
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. σιμιγδάλι
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 230 ml χλιαρό νερό
- 20 ml ούζο
- σουσάμι κόκκινο
Εκτέλεση
1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε αλεύρι, σιμιγδάλι και μαγιά. Προσθέτουμε το ταχίνι, το ούζο, το αλάτι και το νερό.
2
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ζύμη απαλή.
3
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
4
Πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει και της δίνουμε το παραδοσιακό σχήμα. Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί, πασπαλισμένο καλά με αλεύρι.
5
Διαλύουμε 1 κ.γ. ζάχαρη σε 50ml νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ζαχαρόνερο. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
6
Αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220⁰C για 15 με 20 λεπτά.