Νηστίσιμα Σταφιδόψωμα με Γεύση Τσουρεκιού

0
9293
Lenten-Currant-Buns-with-Tsoureki-Flavor
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Αναμονή: 2 ώρες
Ψήσιμο: 20 to 22 λεπτά
Παράγει: 12 σταφιδόψωμα

Μια συνταγή που σκαρφίστηκα όταν τα παιδιά μου πήγαιναν σχολείο και ήθελα να τρώνε κάθε μέρα κάτι που να είναι υγιεινό, να τους δίνει ενέργεια και να τους κρατάει χορτάτους ώσπου να γυρίσουν στο σπίτι. Η σταφίδα είναι κάτι που συνήθως τα μικρά παιδιά δεν πολυσυμπαθούν αλλά είναι εξαιρετική τροφή. Έπρεπε λοιπόν να βρω έναν τρόπο να τους κάνω να την συμπαθήσουν. Έτσι σκέφτηκα αυτά τα ψωμάκια, που τελικά ξετρέλαναν όχι μόνο τα παιδιά μου, αλλά και όλα τα παιδάκια της τάξης τους καθώς και τις μαμάδες τους!

Το αλεύρι ολικής τα κάνει πιο χορταστικά αλλά φυσικά μπορούν να γίνουν και με σκέτο άσπρο αλεύρι. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι τόση ώστε να τα κάνει μέτρια γλυκά, για να μπορείς να γεύεσαι και τη γλύκα της σταφίδας. Αυτό όμως που πραγματικά τα απογειώνει είναι το μαχλέπι και η μαστίχα, που σου δίνουν απόλυτα την αίσθηση ότι τρως ένα τσουρεκάκι. Είναι μια συνταγή που συνδυάζει χαμηλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υπέροχη γεύση. Η τέλεια λύση για το καθημερινό κολατσιό και ειδικά σε περιόδους νηστείας.

Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. μαστίχα
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 35 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1,5 φακελάκι ξερή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, για τη μαγιά
  • 360 ml χλιαρό νερό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 180 γρ. μαύρη Κορινθιακή σταφίδα
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το πλάσιμο

Εκτέλεση

1
Ξεκινάμε ανακατεύοντας τη μαγιά με τη 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο από το νερό.

2
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

3
Προσθέτουμε τη μαγιά, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλεύρι ολικής. Αναμιγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

4
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ, προσθέτουμε 2 γεμάτες κουταλιές από το άσπρο αλεύρι και ενσωματώνουμε.

5
Προσθέτουμε τις σταφίδες και αναμιγνύουμε για 1 λεπτό.

6
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 6 με 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη

7
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ.

8
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1ώρα.

9
Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη ζυγίζουμε και την κόβουμε σε 12 ισοβαρή κομμάτια. Λειαίνουμε κάθε κομμάτι μέσα στη χούφτα μας και πλάθουμε σε ψωμάκι.

10
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.

11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 20 με 22 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here