Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140 γρ. καστανή ζάχαρη
- 7 γρ. ξηρή μαγιά (ή 15γρ. φρέσκια)
- 200 ml χλιαρό νερό
- 50 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- ½ κ.γ. μαστίχα
- 200 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
- σουσάμι
Εκτέλεση
1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι και τη μαγιά.
2
Συνεχίζουμε με τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
3
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ζύμη απαλή.
TIP: Αν η ζύμη μας κολλάει, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας για την ευκολότερη διαχείρισή της. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
4
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
5
Πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει και προσθέτουμε τα κράνμπερις. Ζυμώνουμε μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.
6
Ζυγίζουμε και κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια. Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα της λαγάνας.
7
Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
8
Διαλύουμε 1 κ.γ. ζάχαρη σε 50ml νερό. Αλείφουμε τα λαγανάκια με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
9
Αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για 20 λεπτά.