Σπανακόπιτα με Φέτα & Αγριόχορτα και Σπιτικό Φύλλο

0
3172
Greek-spinach-pie-a.k.a.-spanakopita
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 45 λεπτά
Έτοιμη σε: 1 ώρα και 45 λεπτά
Μερίδες: 8
Η σπανακόπιτα είναι έτσι κι αλλιώς μία από τις πιο αγαπημένες και νόστιμες πίτες. Όταν όμως το σπανάκι σμίξει με τα αγριόχορτα… τότε η πίτα πάει σε άλλο επίπεδο! Κάποια στιγμή είχα την τύχη να μου φέρουν λίγα χορταράκια απ’ το χωριό. Λάπαθα, παπαρούνες και ραδίκια. Αφού τα έπλυνα καλά, τα ζεμάτισα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό, τα έβαλα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και έφτιαξα αυτή την πίτα. Ο συνδυασμός της γέμισης αυτής με τις αφράτες βουτυρένιες στρώσεις του φύλλου, ήταν πραγματικά υπέροχος! Αν δε σας είναι εύκολο να βρείτε άγρια χόρτα, μπορείτε να τη φτιάξετε μόνο με σπανάκι ή να το συνδυάσετε με σέσκουλα και αντίδια που είναι εύκολο να τα βρείτε στο εμπόριο. Καλή σας όρεξη!

Υλικά

  • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 300 γρ. άγρια χόρτα, ζεματισμένα & στραγγισμένα
  • 7-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 κ.σ. ξερός δυόσμος
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ. φέτα
  • 100 ml ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 δόση φύλλο Νο3

Εκτέλεση

1
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

2
Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και αν είναι κατεψυγμένο να ξεπαγώσει.

3
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο και τα χόρτα. Ανακατεύουμε καλά.

4
Προσθέτουμε και τη φέτα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

5
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τη ζύμη και ανοίγουμε σιγά σιγά το πρώτο φύλλο.

6
INFO: Ζύμες σαν κι αυτή με πολλά στρώματα, έχουν την τάση να ξεχειλώνουν εύκολα. Γι’ αυτό το άνοιγμα του φύλλου πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με αργές κινήσεις. Αν χρειαστεί βοηθάμε με τα χέρια.

7
Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 38 εκατοστά. Τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το μεταφέρουμε στο ταψί. Το στρώνουμε ομοιόμορφα.

8
Περνάμε τον πλάστη πάνω από το χείλος του ταψιού και αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει. Κόβουμε την περίσσια ζύμη σε μικρότερα κομμάτια και τα αραδιάζουμε μέσα στο ταψί.

9
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.

10
NOTE: Αν δούμε ότι η γέμιση έχει υγρά, προσθέτουμε 2 κ.σ. σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Διαφορετικά θα μουσκέψει το φύλλο και δεν θα γίνει τραγανό.

11
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, αυτή τη φορά στις διαστάσεις του ταψιού, δηλ. 38 εκ.

12
TIP: Χρησιμοποιούμε τον πλάστη για να μετρήσουμε τη διάμετρο του ταψιού.

13
Μεταφέρουμε προσεκτικά και σκεπάζουμε την πίτα. Διπλώνουμε και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων για να κλείσουμε την πίτα.

14
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια.

15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

16
Δεν σκεπάζουμε την πίτα μέχρι να κρυώσει εντελώς, για να παραμείνουν τα φύλλα τραγανά. Καλή σας όρεξη!!!

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here