Εύκολη Σπιτική Σφολιάτα χωρίς Βούτυρο σε 20 λεπτά

0
6706
homemade-puff-pastry-speedy-and-butterless
homemade-puff-pastry-speedy-and-butterless
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Αναμονή: 10 -12 ώρες
Έτοιμη σε: 20 λεπτά + χρόνος αναμονής

Υπάρχει κανείς που δεν αγαπάει τη φρεσκοψημένη σφολιάτα; Είναι από τις πιο αγαπημένες ζύμες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές δημιουργίες. Τώρα αν μπορεί να είναι και σπιτική, τόσο το καλύτερο. Το μόνο πρόβλημα με τη χειροποίητη σφολιάτα, ήταν πάντα η χρονοβόρα διαδικασία του “ανοίγω – διπλώνω – περιμένω” προκειμένου να χτιστούν τα περίφημα στρώματά της καθώς και η ποσότητα βουτύρου που συνήθως ζητούν οι συνταγές. Σε αυτή την εκδοχή της λοιπόν η σφολιάτα μας, είναι φτιαγμένη με σκληρή μαργαρίνη που την κάνει πολύ πιο ελαφριά και εύπεπτη και περιέχει αυγό που της δίνει ωραίο χρώμα. Είναι πολύ εύκολη και το μόνο που χρειάζεται είναι σβελτάδα και παγωμένα υλικά. Αν μπορείτε να έχετε ακόμη και το αλεύρι στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τη χρήση, ακόμη καλύτερα! Είναι μια συνταγή που ταξίδεψε αρκετά μέχρι να έρθει στα χέρια μου κι ελπίζω να συνεχίσει το ταξίδι της μέσα από εσάς!

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 320 γρ. σκληρή μαργαρίνη, παγωμένη από την κατάψυξη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κ.σ. ξύδι ή άσπρο κρασί
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 110 ml παγωμένο νερό(περίπου)

Εκτέλεση

1
Σημείωση: Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι πολύ σημαντικό να είναι όλα τα υλικά παγωμένα. Όχι απλώς κρύα, παγωμένα! Γι’ αυτόν το λόγο, ζυγίζουμε και βάζουμε τη μαργαρίνη στην κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα.

2
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το ρίχνουμε μέσα σ’ ένα δοσομετρητή.

3
Προσθέτουμε το ξύδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

4
Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και αναμιγνύουμε καλά. Στραγγίζουμε το υγρό για να απομακρύνουμε τυχόν στερεά κατάλοιπα από το αυγό.

5
Το υγρό μας πρέπει να είναι συνολικά 200 ml. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη παγωμένο νερό. Βάζουμε το υγρό στο ψυγείο.

6
Μέσα σ’ ένα μεγάλο βαθύ ταψί ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

7
Καλύπτουμε τη μαργαρίνη με αλεύρι για να μη γλιστράει και με γρήγορες κινήσεις την τρίβουμε  στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Επαναλαμβάνουμε κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

8
Ανακατεύουμε με ανάλαφρες κινήσεις έτσι ώστε κάθε κομματάκι μαργαρίνης να καλυφθεί με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

9
Βγάζουμε το υγρό απ’ το ψυγείο και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να υγραίνεται.

10
Με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας, “φτυαρίζουμε” ποσότητες από κάτω προς τα πάνω και διπλώνουμε προς το κέντρο πιέζοντας ελαφρά, χτίζοντας τα επίπεδα της σφολιάτας.

11
INFO: Στην αρχή η ζύμη θα μοιάζει λασπωμένη. Σταδιακά θα απορροφηθεί το υγρό και θα πάρει την κανονική της μορφή.

12
Σχηματίζουμε έτσι ένα τουβλάκι. To πασπαλίζουμε καλά με αλεύρι και το τυλίγουμε με μεμβράνη.

13
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα και είναι έτοιμη για να την ανοίξουμε σε φύλλο και να τη γεμίσουμε.

14
Διατηρείται στο ψυγείο το πολύ για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 4 μήνες. Για να ξεπαγώσει σωστά, την τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ.

15
TIP: Όσο πιο δροσερός είναι ο χώρος που φτιάχνουμε τη σφολιάτα τόσο το καλύτερο.

16
TIP: Αυτά τα 20 λεπτά προετοιμασίας, φροντίζουμε να είμαστε απερίσπαστοι από οτιδήποτε άλλο! Δουλεύουμε γρήγορα για να μη προλάβουν να ζεσταθούν τα υλικά.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here