Τραγανά Νηστίσιμα Σκαλτσούνια με Καρύδια Σουσάμι & Σταφίδες

0
5516
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 60 λεπτά
Ψήσιμο: 20 – 25 λεπτά
Παράγει: 40 σκαλτσούνια περίπου

Υπέροχα νηστίσιμα σκαλτσούνια γεμιστά με καρύδια, σταφίδες και σουσάμι. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε γλυκά την περίοδο της νηστείας. Η ζύμη είναι μαλακή & εύκολη στη διαχείρισή της και η γέμιση τόσο νόστιμη που τρώγεται και σκέτη! 

Τα σκαλτσουνάκια αυτά είναι επαρκώς γλυκά και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς απαραίτητα να πασπαλιστούν με άχνη. Κρατούν το όμορφο σχήμα τους στο ψήσιμο και διατηρούνται τραγανά & νόστιμα για πολλές πολλές μέρες, αποθηκευμένα σε μεταλλικό δοχείο τροφίμων. Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 125 γρ. μαργαρίνη
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 25 γρ. μπράντι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 600 γρ. αλεύρι γοχ
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. σταφίδες
  • 70 γρ. τριμμένα καρύδια
  • 30 γρ. σουσάμι
  • 20 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. χλιαρό νερό
  • ¼ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε μαργαρίνη, ηλιέλαιο, χυμό, ζάχαρη & μπράντι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
 

2
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, κανέλα, γαρύφαλο, μπέικιν πάουντερ & σόδα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

3
Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ενσωματώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

4
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

5
Σε ξεχωριστό μπολ, αναμιγνύουμε τις σταφίδες με τα καρύδια και το σουσάμι. Προσθέτουμε την κανέλα, το χλιαρό νερό και το μέλι. Αναμιγνύουμε για λίγα λεπτά με το χέρι.

6
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.

7
Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας να πλατύνει, βάζουμε 1κ.γ. γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τη ζύμη προς τα μέσα.

8
INFO: Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και μπορεί να “σπάσει” στο δίπλωμα. Κλείνουμε τα σπασίματα με τα δάχτυλά μας.

9
Διορθώνουμε το σχήμα τους και σφραγίζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για 20 με 25 λεπτά. Αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here