Τα σπιτικά φύλλα για πίτα είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα ξέρεις τι τρως και αποφεύγεις τα συντηρητικά που περιέχονται στα έτοιμα. Δεύτερον είναι πολύ πιο οικονομικά, αφού τα υλικά που χρειάζεσαι σαν βάση είναι αλεύρι και νερό. Τρίτο και σημαντικότερο είναι η υπέροχη γεύση τους, που δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο φύλλο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεράκι & λίγη υπομονή. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο αλλά με τη συνεχή εξάσκηση, γίνονται όλο και καλύτερα. Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν ψήσεις την πρώτη σου πίτα είναι τόσο μεγάλη, που δεν περιγράφεται.
Υπάρχουν πολλοί τύποι φύλλου που ξεκινούν από το πιο απλό και κλασικό που κάνει για κάθε χρήση, μέχρι τα πολυεπίπεδα, που το καθένα προορίζεται για άλλη χρήση ανάλογα με το πάχος του. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έμαθα μέχρι τώρα και θα ξεκινήσω με την 1η έκδοση της μεγάλης αυτής οικογένειας. Η συγκεκριμένη συνταγή παράγει τέσσερα μεγάλα & χοντρά φύλλα με πολλές στρώσεις, ιδανικά για οποιαδήποτε αλμυρή δημιουργία.
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 330 ml ανθρακούχο νερό
- 120 ml νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 250 γρ. σκληρή μαργαρίνη, λιωμένη
Εκτέλεση
1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε νερό, ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι & ζάχαρη.
2
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι & το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να στερεοποιείται.
3
Βγάζουμε το μείγμα πάνω στον πάγκο μας. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Σ’ αυτό το σημείο, μια σπάτουλα ζύμης βοηθάει στην πιο εύκολη διαχείρισή της.
4
Το ζύμωμα στο χέρι διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Σε κουζινομηχανή, 5 με 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα είναι αρκετά.
5
Ζυγίζουμε και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Τα πασπαλίζουμε καλά με αλεύρι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
6
Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια κι αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου.
7
Μόλις το φύλλο μας φτάσει τα 40 εκ. διάμετρο είναι έτοιμο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με λιωμένη μαργαρίνη.
8
Σηκώνουμε τη μία άκρη και διπλώνουμε μέχρι τη μέση. Κάνουμε το ίδιο κι από την άλλη πλευρά. Αλείφουμε με μαργαρίνη και ξαναδιπλώνουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα τετράγωνο πακετάκι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων.
9
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα τρία κομμάτια ζύμης.
10
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει η μαργαρίνη και να δημιουργηθούν τα επίπεδα.
11
Διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ για μια εβδομάδα ή στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Βγάζουμε όσα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου.