Σπιτικό Φύλλο για Πίτα No 2 – Δύο μεγάλα φύλλα για αλμυρές & γλυκιές πίτες

0
21618
Greek-phyllo-pastry-sheets-for-savoury-pies-version-2
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 20 λεπτά
Έτοιμο σε: 2 ώρες και 20 λεπτά
Τα σπιτικά φύλλα για πίτα είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα ξέρεις τι τρως και αποφεύγεις τα συντηρητικά που περιέχονται στα έτοιμα. Δεύτερον είναι πολύ πιο οικονομικά, αφού τα υλικά που χρειάζεσαι σαν βάση είναι αλεύρι και νερό. Τρίτο και σημαντικότερο είναι η υπέροχη γεύση τους, που δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο φύλλο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεράκι & λίγη υπομονή. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο αλλά με τη συνεχή εξάσκηση, γίνονται όλο και καλύτερα. Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν ψήσεις την πρώτη σου πίτα είναι τόσο μεγάλη, που δεν περιγράφεται…
Υπάρχουν πολλοί τύποι φύλλου που ξεκινούν από το πιο απλό και κλασικό που κάνει για κάθε χρήση, μέχρι τα πολυεπίπεδα, που το καθένα προορίζεται για άλλη χρήση ανάλογα με το πάχος του. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έμαθα μέχρι τώρα και θα συνεχίσω με τη 2η εκδοχή της μεγάλης αυτής οικογένειας φύλλων. Η συγκεκριμένη συνταγή παράγει δύο μεγάλα πολυεπίπεδα φύλλα, ιδανικά για οποιαδήποτε αλμυρή ή γλυκιά δημιουργία. Το βίντεο περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή και πολλές συμβουλές.

Υλικά

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 150 γρ. σκληρή μαργαρίνη (ή βούτυρο), λιωμένη

Εκτέλεση

1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι & μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό όλο μαζί. Ανακατεύουμε για λίγο με ένα κουτάλι ή σπάτουλα και τέλος προσθέτουμε το λάδι.

2
Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το μπολ και ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να γίνει λεία.

3
Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

4
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια. Σκεπάζουμε το ένα για να μην πιάσει κρούστα και το αφήνουμε στην άκρη.

5
Ανοίγουμε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 50 εκ. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λιωμένη μαργαρίνη.

6
Με το δάχτυλό μας “ζωγραφίζουμε” ένα κύκλο στο κέντρο του φύλλου. Κόβουμε το φύλλο ακτινωτά σε 8 κομμάτια. Σηκώνουμε κάθε κομμάτι και διπλώνουμε προς το κέντρο του κύκλου καλύπτοντας το ένα με το άλλο. Έτσι δημιουργούνται οι στρώσεις στο φύλλο.

7
Τυλίγουμε το πακετάκι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Κάνουμε το ίδιο και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Μετά από μία ώρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα δύο φύλλα, άλλη μια φορά.

8
Μετά από άλλες 2 ώρες ψύξης, τα φύλλα είναι έτοιμα για χρήση. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here