Σπιτικός Γύρος Κοτόπουλου – Ζουμερός & Ελαφρύς

0
2655
Homemade-Chicken-Gyros
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 50 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα 30 λεπτά
Αναμονή: Από 2 έως 12 ώρες
Μερίδες: 12

Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου γύρου χωρίς πολλά λιπαρά και με απίστευτη γεύση. Το κοτόπουλο μαρινάρεται μέσα σε ελαιόλαδο, κρασί και ένα συνδυασμό μυρωδικών για πάνω από 12 ώρες. Δεν θα πιστεύετε πόσο τρυφερό και ζουμερό γίνεται το κρέας ακόμη και μετά από 90 λεπτά ψησίματος. Για τη γεύση του δε… τα λόγια είναι περιττά!

Υλικά

  • 2400 γρ. φιλέτα από στήθος & μπούτι κοτόπουλου
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
  • 2 κ.σ. κόλιανδρος σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 1/2 κ.γ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε ελαιόλαδο, κρασί, αλάτι, πάπρικα, θυμάρι ή ρίγανη και κόλιανδρο.

2
Πολτοποιούμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.

3
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4
Βάζουμε τα φιλέτα μέσα στη μαρινάδα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά.

5
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο ζουμερός & αρωματικός θα γίνει ο γύρος)

6
Περνάμε τα φιλέτα σε ανοξείδωτες σούβλες. Θα χρειαστούμε 5 σούβλες 33 εκατοστών.

7
Στηρίζουμε τις σούβλες τη μία δίπλα στην άλλη, στις άκρες ενός ταψιού έτσι ώστε να μην ακουμπάνε κάτω.

8
Με μια κουτάλα ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε και 50ml νερό.

9
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζουμε προσεκτικά τις σούβλες 3 – 4 φορές και περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη γλασαρισμένη μαρινάδα που έχουμε μέσα στο ταψί.

10
Αφού ψηθούν, βγάζουμε απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.

11
Βάζουμε τις σούβλες πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον γύρο όπως μας αρέσει.

12
Προαιρετικά περιχύνουμε με τα ζουμάκια του και σερβίρουμε με φρεσκοψημένες πίτες.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here