Τυροπιτάκια με Σπιτική Χωριάτικη Ζύμη

0
5861
Mini-Cheese-Rustic-Pies
Προετοιμασία: 1 ώρα
Ψήσιμο: 1 ώρα
Αναμονή: 30 λεπτά
Έτοιμα σε: 2 ώρες 30 λεπτά
Παράγει: 36 τυροπιτάκια

Αυτή η συνταγή είναι από αυτές που ξεχωρίζουν, περνούν από γενιά σε γενιά και κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας στο κομμάτι της διατροφής, ειδικά όταν έχουμε να φροντίσουμε οικογένεια. Ένας κλασικός συνδυασμός τραγανής χωριάτικης ζύμης με κρεμώδη τυρένια γέμιση, που θα ευχαριστήσει τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα σας παιδιά…

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. μαλακή μαργαρίνη
  • 2 μεγάλα αυγά(για τη ζύμη)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 μεγάλο αυγό(για τη γέμιση)
  • ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό με 1 κ.σ. γάλα για άλειμμα
  • σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε βούτυρο, μαργαρίνη, αυγά, αλάτι & ζάχαρη. Προσθέτουμε και το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε καλά για 2 λεπτά, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.

2
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ενσωματώνουμε, δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα.

3
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.

4
NOTE: Δεν παραζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη.

5
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

6
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τη φέτα με το τυρί κρέμα, το αυγό και το μοσχοκάρυδο.

7
Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο με πάχος 4 χιλιοστά. Κόβουμε δίσκους διαμέτρου 8 εκατοστών.

8
Απομακρύνουμε προσεκτικά την περίσσια ζύμη ανάμεσά τους. Την αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν.

9
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο ασπράδι από ένα αυγό(που θα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για άλειμμα).

10
Διπλώνουμε τα δισκάκια στη μέση και πιέζουμε τις άκρες για να κλείσουν. Για να σφραγίσουμε & να διακοσμήσουμε τα τυροπιτάκια μας, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι.

11
Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και την πατάμε απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ξαναγίνει ομοιόμορφη. Την ανοίγουμε σε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο φύλλο με το ίδιο πάχος.

12
Την κόβουμε σε 16 κομμάτια κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όπως προηγουμένως.

13
Χτυπάμε το αυγό με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα πιτάκια μας. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

14
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι. Έτσι, διευκολύνουμε τον ατμό να διαφύγει και είμαστε σίγουροι ότι τα πιτάκια μας θα παραμείνουν κλειστά.

15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 28 με 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ρόδινο χρώμα.

16
Διατηρούνται σε δοχείο που κλείνει καλά, μέχρι και 10 μέρες στο ψυγείο.

Tips

  • TIP: Αν περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε σε ένα καθαρό ταπεράκι και καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά και διατηρούμε στο ψυγείο για 3 μέρες.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here