Φτιάξτε στο σπίτι με τα χεράκια σας τα πιο νόστιμα, αφράτα και ευωδιαστά κουλουράκια γάλακτος, που θα ξετρελάνουν τους αγαπημένους σας και θα σας τα ζητάνε ξανά και ξανά!
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, θερ. δωματίου
- 100 γρ. μαργαρίνη, θερ. δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 65 γρ. σκόνη γάλακτος
- 130 ml φρέσκο γάλα
- 1 ½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 5 βανιλίνες)
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.σ. αμμωνία
- 1 μεγάλο αυγό για άλειμμα
Instructions
1
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά για 6 με 8 λεπτά μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
2
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
3
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου και προσθέτουμε ξύσμα και βανίλια.
4
Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε τη σκόνη γάλακτος και αναμιγνύουμε καλά.
5
Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος στον κάδο και ενσωματώνουμε.
6
Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο από το αλεύρι. Προσαρμόζουμε το γάντζο ζυμώματος.
7
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
8
Αδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια να λειανθεί. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
9
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.
10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
11
Διατηρούνται καλά για πολλές μέρες σε μεταλλικό κουτί. Καλή όρεξη!