Μπορεί οι γλυκές & αλμυρές κολοκυθόπιτες να έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, όμως με κολοκύθα μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες πεντανόστιμες συνταγές και αυτή είναι μία από αυτές. Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα ένα μοσχοβολιστό και αφράτο κέικ με ελαφρά υγρή υφή, που εντυπωσιάζει τόσο αισθητικά όσο και γευστικά ακόμη και αυτούς που… βλέπουν την κολοκύθα με κάποια καχυποψία!
Υλικά
- 440 γρ. πουρές κολοκύθας
- 200 γρ. άσπρη ζάχαρη
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 240 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 6 μεγάλα αυγά
- 610 γρ. αλεύρι γοχ
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 4 βανιλίνες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 175 γρ. κουβερτούρα
- 2 κ.σ. χλιαρό γάλα
Εκτέλεση
1
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε αυγά, άσπρη και καστανή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τη βανίλια και τον χυμό πορτοκαλιού.
2
Σταματάμε το μίξερ και με τον αυγοδάρτη ενσωματώνουμε το ξύσμα και τον πουρέ κολοκύθας.
3
Αναμιγνύουμε καλά αλεύρι, τζίντζερ, κανέλα, σόδα και μπέικιν. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι στο μπολ με τα υγρά υλικά και αναμιγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
4
Ανακατεύουμε την κουβερτούρα με το γάλα μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία.
5
Μεταφέρουμε περίπου το ⅓ του μείγματος κολοκύθας σε ξεχωριστό μπολ και το αναμιγνύουμε με τη σοκολάτα.
6
Λαδώνουμε ελαφρά τα τοιχώματα από 2 μακρόστενες φόρμες και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα. Μέγεθος φόρμας 30x12x7 εκ.
7
Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα κολοκύθας σε κάθε φόρμα και το απλώνουμε από άκρη σε άκρη. Προσθέτουμε δύο μεγάλες κουταλιές από το σοκολατένιο μείγμα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μείγματα.
8
Βυθίζουμε ένα μαχαίρι βουτύρου μέσα σε κάθε φόρμα και το περιστρέφουμε απαλά.
9
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 50 με 55 λεπτά, κάνοντας πάντα το τεστ με το ξυλάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.