Αρωματικά Ροξάκια με Ελαιόλαδο και Μέλι

0
6176
Cocoa-Hearted-Syrup-Pastries-with-Olive-oil-and-Honey
Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Παράγει: 12 ροξάκια

Ας γλυκάνουμε λίγο την μέρα μας φτιάχνοντας εύκολα, νόστιμα και ζουμερά ροξάκια! Είναι ζυμωμένα με ελαιόλαδο, έχουν πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού, κανέλας & γαρύφαλλου και το μέλι στο σιρόπι κάνει όλη τη διαφορά!

Ένα γλυκάκι ελαφρύ, που μπορείτε να το απολαμβάνετε και τις μέρες της νηστείας. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 380 γρ. φαρίνα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 35 γρ. κακάο
  • 190 γρ. χλιαρό νερό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 55 γρ. μπράντι
  • 70 γρ. τριμμένα καρύδια
  • 3 βανιλίνες
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι & 1 κ.γ. νερό

Για το σιρόπι

  • 600 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 210 γρ. μέλι
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

1
Σε ένα μέτριο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπράντι, τη βανίλια, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

2
Προσθέτουμε τα ⅔ από το αλεύρι και αναμιγνύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια υδαρής ζύμη.

3
Μεταφέρουμε το μισό από αυτό το μείγμα σε ξεχωριστό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

4
Στο πρώτο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε απαλή ζύμη.

5
Κοσκινίζουμε το κακάο με την κανέλα και το γαρύφαλλο μεσα στο δεύτερο μπολ. Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη..

6
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με νισεστέ και ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε φύλλο με διαστάσεις 33 x 33 εκ. Πασπαλίζουμε με νισεστέ όποτε χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη.

7
Πλάθουμε την σκούρη ζύμη σε μπαστουνάκι μήκους 33 εκ. Το τοποθετούμε στην μία άκρη του φύλλου.

8
Διαλύουμε το μέλι στο νερό και αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ένα μεγάλο και σφιχτό ρολό.

9
Μεταφέρουμε το ρολό σε επιφάνεια κοπής πασπαλισμένη με λίγο νισεστέ. Με ένα κοφτερό (όχι πριονωτό) μαχαίρι, κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες.

10
Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και διορθώνουμε το σχήμα τους.

11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

12
Εν τω μεταξύ… σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι και το νερό.

13
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου η ζάχαρη και το μέλι να διαλυθούν εντελώς. Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό.

14
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε το σιρόπι για 8 με 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

15
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη για 5 λεπτά και μεταφέρουμε τα ροξάκια σε βαθύ ταψί. Με μια κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο πάνω στα ροξάκια.

16
Για τα επόμενα 30 λεπτά, βρέχουμε με σιρόπι κάθε ροξάκι με ένα κουτάλι κάθε λίγα λεπτά.

17
Σκεπάζουμε με ένα καθαρό ταψί και αφήνουμε τα ροξάκια να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν εντελώς.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here