Τόσο απλό και όμως τόσο τέλειο! Το αγαπημένο σουσαμένιο κουλουράκι σε μια αλμυρή εκδοχή, εμπλουτισμένο με κασέρι και αρωματισμένο με σκόρδο και ρίγανη. Τραγανό απ’ έξω, αφράτο από μέσα… Απλά τέλειο!
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 170 ml χλιαρό νερό
- 15 γρ. φρέσκια μαγιά (ή μισό φακελάκι ξερή)
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- ¼ κ.γ. σκόρδο σκόνη
- 40 γρ. ψιλοτριμμένο κασέρι
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 500 ml νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
- ένα μπολ με σουσάμι
Εκτέλεση
1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη και το σκόρδο.
2
Βάζουμε τα 2 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά μέσα στο δοσομετρητή με το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι η μαγιά να διαλυθεί εντελώς.
3
Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε το ταχίνι, τη διαλυμένη μαγιά και το τριμμένο κασέρι.
4
Αναμιγνύουμε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να πάρει μορφή και οι άκρες του μπολ να καθαρίσουν.
5
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
6
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.
7
Ρίχνουμε τα 50γρ. ζάχαρης στα 500ml νερού και ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
8
Με απαλές κινήσεις ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη ζυγίζουμε και την κόβουμε σε 8 κομμάτια.
9
Πλάθουμε τα κομμάτια με την παλάμη μας σε μπαλάκια και μετά κάθε μπαλάκι σε κορδόνι μήκους περίπου 30εκ.
10
Βουτάμε κάθε κορδόνι στο ζαχαρόνερο και μετά στο μπολ με το σουσάμι, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά. Μεταφέρουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
11
Δίνουμε στα κουλούρια μας το σχήμα που θέλουμε, τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 230°C, στη μεσαία σχάρα, για 15 με 16 λεπτά.
13
Αν δεν καταναλωθούν αυθημερόν, διατηρήστε τα στην κατάψυξη στα ειδικά σακουλάκια.