Τα πιο Αφράτα Τσουρεκάκια Ζυμωμένα με Αριάνι – Ζύμη Τσουρεκιού Νο 2

0
4556
pull-apart-tsoureki-with-buttermilk
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 120 λεπτά
Ψήσιμο: 40 λεπτά
Έτοιμα σε: 3 ώρες 40 λεπτά
Παράγει: 18 ατομικά τσουρεκάκια

Το τσουρέκι σε κάθε του μορφή είναι κάτι που προσωπικά λατρεύω. Το ίδιο και όλοι στην οικογένειά μου, γι’ αυτό και είναι από τα πράγματα που φτιάχνω συχνά. Μου αρέσει όμως και να πειραματίζομαι και κάπως έτσι προέκυψε αυτή η συνταγή. Έτυχε να έχω στο ψυγείο ένα μπουκάλι Αριάνι και είχα την περιέργεια να δω πώς θα λειτουργήσει μέσα σε μια ζύμη για τσουρέκι. Το αποτέλεσμα δεν ήταν απλώς καλό. Ήταν καταπληκτικό! Κάνει την ψίχα τόσο άσπρη και αφράτη, σαν βαμβάκι. Το δοκίμασα και με ξινόγαλο και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ξέρω ότι κάποιοι θα αναρωτηθείτε μήπως η ξινούλα γεύση του επηρεάζει και τη γεύση του τσουρεκιού, γιατί αυτό ακριβώς αναρωτιόμουν κι εγώ. Σας εγγυώμαι ότι το μόνο που επηρεάζει είναι η υφή της ζύμης και τίποτα άλλο. Όσο για το σχήμα και το μέγεθος, το προσαρμόζουμε ανάλογα την περίσταση. Ζύμη τσουρεκιού είναι… ό,τι θέλουμε την κάνουμε!

Υλικά

  • 250 ml Αριάνι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 85 γρ. βούτυρο μαλακό,σε κύβους
  • 125 ml χλιαρό γάλα
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (για τη μαγιά)
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
  • 900 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 ½ κ.σ. νερό
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού ή βανίλιας ή λίγη βανιλίνη
  • σουσάμι

Instructions

1
Ξεκινάμε αναμιγνύοντας τη μαγιά με το γάλα και τη μία κ.σ. ζάχαρη.

2
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια υπόλευκη κρέμα.

3
Προσθέτουμε το ξινόγαλο και αναμιγνύουμε για 30 δευτερόλεπτα.

4
Συνεχίζουμε με τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό.

5
Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα του κάδου.

6
Τελειώνουμε προσθέτοντας το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι  να ενσωματωθεί πλήρως.

7
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια. Τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια για να τη λειάνουμε και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο μπολ.  

8
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να φουσκώσει για 90 λεπτά.

9
Λαδώνουμε τον πάγκο μας και βγάζουμε τη ζύμη έξω. Τη δουλεύουμε απαλά για ένα δύο λεπτά για να την ξεφουσκώσουμε.

10
Τη ζυγίζουμε και την κόβουμε σε 18 ίσα κομμάτια. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό εμαγιέ ταψί με διάμετρο 34 εκ..

11
Πλάθουμε τα κομματάκια ζύμης σε ομοιόμορφα μπαλάκια. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.

12
Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.

13
Αναμιγνύουμε τον κρόκο με το νερό & το αρωματικό (αν βάλουμε). Αλείφουμε προσεχτικά τα τσουρεκάκια με ένα πινέλο.

14
Πασπαλίζουμε τα τσουρεκάκια μας με σουσάμι.

15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για περίπου 45 λεπτά.

16
NOTE: Πριν τα βγάλουμε απ’ το φούρνο, βυθίζουμε ένα ξυλάκι στα τσουρεκάκια που βρίσκονται στο κέντρο του ταψιού. Αν βγαίνει εντελώς στεγνό, σημαίνει ότι έχουν ψηθεί σωστά. Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.

17
Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε προσεχτικά και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here