Αφράτα νηστίσιμα τσουρεκάκια, ζυμωμένα με χυμό πορτοκαλιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Άλλη μία συνταγή που μπορείτε να εντάξετε στο νηστίσιμο διαιτολόγιό σας και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 195 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 65 ml χλιαρό νερό
- 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 30 γρ. φρέσκια μαγιά
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. μαχλέπι, σκόνη
- ¼ κ.γ. μαστίχα, σκόνη
- το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. νερό
- σουσάμι
Εκτέλεση
1
Παίρνουμε 1 κ.γ. από τη μετρημένη ζάχαρη και την προσθέτουμε στη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά.
2
Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
3
Προσθέτουμε το ταχίνι και το μισό ελαιόλαδο και ενσωματώνουμε.
4
Συνεχίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα της μαγιάς.
5
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μαχλέπι & τη μαστίχα.
6
Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
7
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι.
8
Μετά από λίγο, η ζύμη θα είναι αρκετά κολλώδης. Εδώ προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Έτσι η ζύμη θα μαζευτεί και θα δουλεύεται εύκολα.
9
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
10
Λαδώνουμε το μπολ και τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 90 λεπτά.
11
Λαδώνουμε την επιφάνεια εργασίας. Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το μπολ και πιέζουμε ελαφρά για να την ξεφουσκώσουμε.
12
Ζυγίζουμε και κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε σε ομοιόμορφες μπάλες και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
13
Πλάθουμε τα τσουρεκάκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
14
Τα αλείφουμε απαλά με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 με 45 λεπτά.
15
Αναμιγνύουμε το μέλι με το νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρεκάκια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 20 με 22 λεπτά.
17
Μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.