Νηστίσιμα Ρολά Κανέλας με Σιρόπι Πορτοκαλιού

0
4450
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 75 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Παράγει: 12 ρολά

 Τα ρολά κανέλας είναι ένα από τα γλυκά ψωμιά που φτιάχνω συχνά και αγαπώ ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά τα δοκίμασα με ζύμη νηστίσιμη, που ως βάση της έχει το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με ελαφρύ σιρόπι πορτοκαλιού αντί για γλάσο, όπως σερβίρονται συνήθως. Η ποσότητα του σιροπιού είναι τόση που απλά τα υγραίνει και τα διατηρεί αφράτα και αρωματικά για αρκετές μέρες.

 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι γοχ
  • 25 γρ.νωπή μαγιά
  • 180 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 350 γρ. χυμός πορτοκαλιού (για το σιρόπι)
  • 80 γρ. ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)

Εκτέλεση

1
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη και το χλιαρό νερό

2
Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε τον χυμό, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το μείγμα μαγιάς για 10 δευτερόλεπτα.

3
Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου πριν από κάθε προσθήκη αλεύρου.

4
Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

5
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας. Την δουλεύουμε για 5 λεπτά με τα χέρια για να λειανθεί.

6
Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και χαράζουμε ένα σταυρό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά.

7
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει.

8
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο διαστάσεων 47 x 40 εκ.

9
Αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη με τη σκόνη κανέλας. Αλείφουμε καλά το φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο)

10
Σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τη ζάχαρη με την κανέλα. Πιέζουμε απαλά για να κολλήσει στο φύλλο.

11
Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 12 φέτες. Αλείφουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο).

12
Μεταφέρουμε τα ρολά στο ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

13
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

14
Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και αφαιρούμε τον αφρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

15
Αλείφουμε τα ρολά με νερόμελο (1 κ.γ. μέλι – 2 κ.γ. νερό)

16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C για 30 λεπτά.

17
Σιροπιάζουμε τα ρολά μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο. Όσο είναι ακόμη καυτά, βρέχουμε με σιρόπι το επάνω μέρος τους κάθε λίγα λεπτά.

18
Αφήνουμε τα ρολά για 2 ώρες να τραβήξουν το σιρόπι και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here