Υλικά
- 520 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 225 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ζάχαρη για τη μαγιά
- 120 ml χλιαρό γάλα
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού, θερμοκρασία δωματίου
- 2 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 50 γρ. νωπή μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή)
- 1 κρόκος με 2 κ.σ. νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
1
Ξεκινάμε προσθέτοντας στη μαγιά τη μία κ.σ. ζάχαρη και το μισό γάλα. Το υπόλοιπο γάλα το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ.
2
Προσθέτουμε στο γάλα τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3
Αναμιγνύουμε καλά το μείγμα της μαγιάς.
4
Συνεχίζουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα το χυμό και το ξύσμα, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
5
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί.
6
Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
7
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια ώσπου να λειανθεί. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 90 λεπτά.
8
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, την πατάμε ελαφρά με λαδωμένα χέρια να ξεφουσκώσει.
9
Ζυγίζουμε και κόβουμε σε 15 κομμάτια. Πλάθουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια.
10
Πλάθουμε τα τσουρεκάκια μας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά.
11
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
12
Αναμιγνύουμε τον κρόκο με τις 2 κ.σ. νερό και αλείφουμε απαλά τα τσουρεκάκια. TIP: Λίγο άρωμα βανίλιας ή πορτοκαλιού μέσα στο μείγμα του κρόκου, κάνει τις γλυκές ζύμες να μοσχοβολάνε.
13
Ψήνουμε για 17 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
14
Τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν χωρίς να μουσκέψουν από τους υδρατμούς. Απολαύστε τα!