Ατομικά Ελιόψωμα Ολικής Άλεσης με Μυρωδικά

0
2542
Whole-Wheat-Olive-Buns-with-Herbs
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 1 ώρα 30 λεπτά
Ψήσιμο: 25 λεπτά
Έτοιμα σε: 2 ώρες 55 λεπτά
Μερίδες: 12 ατομικά ελιόψωμα

Φτιάξτε με τα χεράκια σας πεντανόστιμα και αφράτα ελιόψωμα και να είστε σίγουροι ότι οι αγαπημένοι σας δεν θα τα χορταίνουν! Περιέχουν ένα μείγμα από αποξηραμένα μυρωδικά και λίγο άρωμα σκόρδου που τα κάνει να μυρίζουν υπέροχα. Χρησιμοποίησα ελιές Καλαμών και Χαλκιδικής, εσείς φυσικά μπορείτε να βάλετε όποιες σας αρέσουν και να προσαρμόσετε τα μυρωδικά σύμφωνα με τα γούστα σας. Τρώγονται σκέτα σαν κολατσιό, γίνονται τέλεια σαντουιτσάκια με φέτα και ντομάτα και θα τολμήσω να σας προτείνω να συνοδέψετε μ’ αυτά ένα πιάτο φακές. Θα εκπλαγείτε!

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρος σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 50 γρ. νωπή μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 200 ml χλιαρό γάλα (συν 2 κ.σ. για άλειμμα)
  • 350 γρ. ελιές της αρεσκείας μας, σε φέτες

Instructions

1
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μισό γάλα, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί εντελώς.

2
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και το αλάτι. Αναμιγνύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

3
Προσθέτουμε το μισό από το άσπρο αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα για 1 λεπτό.

4
Προσθέτουμε τη μαγιά και συνεχίζουμε την ανάμειξη μέχρι να  ενσωματωθεί.

5
Προσθέτουμε το υπόλοιπο άσπρο αλεύρι και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

6
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι ολικής σε δύο δόσεις. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 με 6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη.

7
Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.

8
NOTE: Λόγω της υγρασίας που θα προστεθεί από τις ελιές, το μείγμα για λίγο θα μοιάζει λασπωμένο. Σταδιακά θα απορροφηθεί και η ζύμη θα επανέλθει και θα είναι μαλακή και αφράτη. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια, προσθέτουμε τις ελιές πριν το αλεύρι ολικής όταν η ζύμη είναι ακόμη παχύρρευστη, για να μοιραστούν ευκολότερα.

9
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.

10
Με ελαφρά λαδωμένα χέρια πιέζουμε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει. Ζυγίζουμε και κόβουμε σε 12 ισοβαρή κομμάτια.

11
TIP: Για να είναι μαλακά τα ψωμάκια μας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο στο πλάσιμο. Το επιπλέον αλεύρι αν δεν χρησιμοποιηθεί με φειδώ, θα απορροφηθεί από τη ζύμη και μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

12
Πλάθουμε τα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αν θέλουμε τα διακοσμούμε χρησιμοποιώντας ένα ξυραφάκι ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

13
Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά.

14
Αλείφουμε τα ελιόψωμα με γάλα για να πάρουν ωραίο χρώμα..

15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 25 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here