Νηστίσιμη Πίτα Λαχανικών με Εύκολη Σπιτική Ζύμη

0
7224
Fasting-Vegetable-Pie-with-Easy-Homemade-Dough
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία:60 λεπτά
Ψήσιμο: 50 με 55 λεπτά
Μερίδες: 12
Μια υγιεινή και χορταστική γευστική πρόταση, ιδανική για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Μια πιτούλα νόστιμη, γρήγορη & γεμάτη βιταμίνες, που εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε με όποια λαχανικά αγαπάτε και σας βρίσκονται στο ψυγείο. Το σημαντικό είναι να χοντροκόψουμε τα λαχανικά για να κρατήσουν τον όγκο τους και να μη λιώσουν, ώστε η γέμισή μας να έχει σώμα και μετά το ψήσιμο. Έπειτα τα αχνίζουμε για λίγο μέσα σε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ίσα για να μαλακώσουν και να γλυκάνει η γεύση τους. Έτσι, θα θωρακιστούν και δεν θα βγάλουν τα υγρά τους μέσα στην πίτα και θα μελώσουν όμορφα. Η ζύμη είναι πανεύκολη και γίνεται την τελευταία στιγμή με ελάχιστα υλικά. Έχει πλούσια γεύση λόγω του ελαιόλαδου και είναι τριφτή και “ψωμένια”. Ρουφάει όλα τα περιττά ζουμάκια της γέμισης και το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Συνοδέψτε την με ένα με ένα ποτήρι κρασί και καλή σας όρεξη!

Υλικά

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 2 καρότα, χοντροτριμμένα
  • 2 μελιτζάνες, σε κύβους
  • 2 μανιτάρια portobello, σε κύβους
  • 200 γρ. ντοματίνια, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 800 γρ. φαρίνα
  • 400 mΙ νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο(για τη ζύμη)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1
Σ’ ένα μεγάλο φαρδύ σκεύος, ζεσταίνουμε 150 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

2
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 2 λεπτά.

3
Συνεχίζουμε με τις κόκκινες & πράσινες πιπεριές και τα καρότα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.

4
Αλατοπιπερώνουμε όσο μας αρέσει. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Τελειώνουμε αρωματίζοντας τη γέμιση με τη ρίγανη.

5
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

6
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τη φαρίνα με 1 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το νερό.

7
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Ζυμώνουμε για περίπου 5 με 6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

8
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

9
Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί με διαστάσεις 25 x 35 εκ.

10
Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια (⅓ και ⅔). Βάζουμε τα ⅔ της ζύμης μέσα στο ταψί και την απλώνουμε ώστε να καλύψει τον πάτο και λίγο από τα τοιχώματα.

11
Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι και αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί.Την απλώνουμε ομοιόμορφα.

12
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο σιμιγδάλι. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο με διαστάσεις ίδιες με του ταψιού.

13
Σκεπάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες για να σφραγίσουμε την πίτα.

14
Κόβουμε σε κομμάτια για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αέρα κατά το ψήσιμο.

15
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψεκάζουμε με λίγο νερό.

16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190⁰C για 50 με 55 λεπτά.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here