Καλησπέρα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!
Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο που μας αναγκάζει – για το καλό όλων – να μένουμε στο σπίτι. Καλό είναι λοιπόν να περνάμε τον χρόνο μας δημιουργικά.
Ετοίμασα διπλή δόση από το φύλλο Νο 4 δηλαδή 6 φύλλα συνολικά. Με τα 5 έφτιαξα μια μεγάλη πεντανόστιμη χορτόπιτα με νηστίσιμο τραχανά και με το 6ο φυλλαράκι έφτιαξα στα γρήγορα μια νηστίσιμη στριφτή πατατόπιτα που έκλεψε την παράσταση!
Στο βίντεο θα δούμε πώς ανοίγουμε φύλλο για στρογγυλό αλλά και για μακρόστενο ταψί.
Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους σας… υγεία, δύναμη και υπομονή!
Υλικά
- 500 γρ. σπανάκι σοταρισμένο
- 1 μεγάλο πράσο σοταρισμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κ.σ. άνηθος
- 1 κ.σ. δυόσμος
- 5 κ.σ. νηστίσιμος τραχανάς
- ελαιόλαδο
- αλεύρι ή νισεστέ για τα φύλλα
- 6 σπιτικά φύλλα Νο 4
Εκτέλεση
1
NOTE: Σοτάρισα το σπανάκι και το ψιλοκομμένο πράσο σε λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά.
2
NOTE: Για την χορτόπιτα θα ανοίξουμε 5 στρογγυλά φύλλα. Το 6ο φύλλο θα το ανοίξουμε σε μακρόστενο σχήμα και θα το κάνουμε νηστίσιμη πατατόπιτα.
3
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
4
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σπανάκι, πράσο, δυόσμο, άνηθο & τραχανά. Ανακατεύουμε καλά.
5
Πασπαλίζουμε καλά την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι ή νισεστέ και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
6
INFO: Ο τραχανάς, απορροφά την περιττή υγρασία από τα χορταρικά και κάνει την πίτα πιο γευστική και χορταστική.
7
INFO: Λαδώνουμε καλά κάθε φύλλο αφού το βάλουμε στο ταψί φροντίζοντας όμως να μην λιμνάζει το ελαιόλαδο.
8
INFO: Αν θέλουμε περισσότερη γέμιση στην πίτα, χρησιμοποιούμε και τα 6 φύλλα βάζοντας 2 κάτω – γέμιση – 2 στη μέση – γέμιση – 2 πάνω.
9
Τα δύο πρώτα φύλλα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το ταψί ώστε να καλύπτουν καλά τα τοιχώματα.
10
Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 38 – 40 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί και το στρώνουμε προσεκτικά.
11
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στις ίδιες διαστάσεις. Λαδώνουμε το φύλλο στο ταψί και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο.
12
Αλείφουμε με λάδι και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση που πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα τρία επόμενα φύλλα.
13
Αλείφουμε με ελαιόλαδο κάθε φύλλο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα τρία φύλλα που μπαίνουν από πάνω, έχουν την ίδια διάμετρο με το ταψί.
14
Στρίβουμε απαλά τις άκρες για να κλείσουμε την πίτα. Λαδώνουμε τον κόθρο. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια για να εξατμίζεται η υγρασία καθώς ψήνεται η πίτα.
15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 180⁰C για 40’ και στη συνέχεια στους 190⁰C για άλλα 15’. Τα τελευταία 5’ ψήνουμε σε αέρα για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
16
Ανοίγουμε κι ένα φύλλο για μακρόστενο ή τετράγωνο ταψί και φτιάχνουμε μ’ αυτό μια μικρή στριφτή πατατόπιτα.
17
Αρχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και μόλις το φύλλο λίγο μεγαλώσει, αλευρώνουμε και διπλώνουμε στα τέσσερα.
18
Καθώς περνάει απαλά ο πλάστης από πάνω, το φύλλο μεγαλώνει και παίρνει σχήμα. Ξεδιπλώνουμε, ισιώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
19
Αλείφουμε με ελαιόλαδο κι ετοιμάζουμε μια απλή γέμιση για νηστίσιμη πατατόπιτα. Ανακατεύουμε βρασμένη πατάτα, ψιλοκομμένες ελιές, λίγο ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.
20
Χωρίζουμε τη γέμιση στα τρία και φτιάχνουμε τρία ρολά. Τεντώνουμε το κάθε ρολό να μεγαλώσει σε μήκος. Έτσι λεπταίνει το φύλλο και γίνεται πιο τραγανό.
21
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι, τρυπάμε με ένα πιρούνι και λαδώνουμε καλά.
22
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C για 45 λεπτά.