Μια μηλόπιτα ονειρεμένη, με ζουμερές σταφίδες και κράνμπερις, μπόλικο καρυδάκι και μια ιδιαίτερα τραγανή και αρωματική ζύμη, με την οποία μάλιστα μπορείτε να φτιάξετε τάρτες και μπισκότα! Στην αρχή του βίντεο θα δείτε πώς αντικαθιστώντας δύο υλικά, η ζύμη γίνεται νηστίσιμη.
Μιας και οι μηλόπιτες έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή λοιπόν, δοκιμάστε την και μέρες που έρχονται… πλημμυρίστε το σπίτι σας με αρώματα και γεύσεις!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. βούτυρο
- 140 γρ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 450 γρ. αλεύρι γοχ
- 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
- ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 1 κ. ξινόμηλα, σε κύβους
- 250 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. νερό
- 100 γρ. σταφίδες & κράνμπερις
- 1 κ.γ. κανέλα
- 100 γρ. τριμμένα καρύδια (περίπου)
Εκτέλεση
1
Σε ένα μεγάλο φαρδύ τηγάνι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
2
Προσθέτουμε τα μήλα και βράζουμε για 8 περίπου λεπτά ώσπου να αρχίσουν να μαλακώνουν.
3
Προσθέτουμε σταφίδες & κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά. Όταν εξατμιστεί όλο το υγρό, προσθέτουμε την κανέλα.
4
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τα καρύδια θα τα προσθέσουμε μετά.
5
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
6
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
7
Προσθέτουμε 3 με 4 κ.σ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου και ενσωματώνουμε.
8
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, ⅔ και ⅓. Βάζουμε το μικρό κομμάτι πάλι στο ψυγείο.
9
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 32 εκ. και τη στρώνουμε με λαδόκολλα. Απλώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα και να έχει παντού το ίδιο πάχος.
10
Προσθέτουμε τα μισά καρύδια στο μείγμα με τα μήλα και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην ταρτιέρα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
11
Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με διάμετρο 32 εκ.
12
Προαιρετικά, πασπαλίζουμε τη γέμιση με επιπλέον καρύδι.
13
Αφαιρούμε τη μία λαδόκολλα, σηκώνουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζουμε και καλύπτουμε τη γέμιση. Αφαιρούμε τη δεύτερη λαδόκολλα και ενώνουμε τις άκρες.
14
“Κόβουμε” το πάνω μέρος της ζύμης με κουπ πατ. Έτσι θα εξατμίζεται η υγρασία κατά το ψήσιμο και η μηλόπιτα θα είναι πιο όμορφη.
15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 50’. Έπειτα μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170⁰C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.