ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κουλουράκια Γάλακτος με Άρωμα Βανίλια – Πορτοκάλι

Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά
Ψήσιμο: 20 λεπτά
Παράγει: 70 κουλουράκια

Φτιάξτε στο σπίτι με τα χεράκια σας τα πιο νόστιμα, αφράτα και ευωδιαστά κουλουράκια γάλακτος, που θα ξετρελάνουν τους αγαπημένους σας και θα σας τα ζητάνε ξανά και ξανά!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, θερ. δωματίου
  • 100 γρ. μαργαρίνη, θερ. δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 65 γρ. σκόνη γάλακτος
  • 130 ml φρέσκο γάλα
  • 1 ½ κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 5 βανιλίνες)
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.σ. αμμωνία
  • 1 μεγάλο αυγό για άλειμμα

Instructions

1
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά για 6 με 8 λεπτά μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.

2
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.

3
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου και προσθέτουμε ξύσμα και βανίλια.

4
Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε τη σκόνη γάλακτος και αναμιγνύουμε καλά.

5
Προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος στον κάδο και ενσωματώνουμε.

6
Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο από το αλεύρι. Προσαρμόζουμε το γάντζο ζυμώματος.

7
Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.

8
Αδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια να λειανθεί. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

9
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.

10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

11
Διατηρούνται καλά για πολλές μέρες σε μεταλλικό κουτί. Καλή όρεξη!

Recipe Video

Νηστίσιμα Ρολά Κανέλας με Σιρόπι Πορτοκαλιού

Προετοιμασία: 75 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Παράγει: 12 ρολά

 Τα ρολά κανέλας είναι ένα από τα γλυκά ψωμιά που φτιάχνω συχνά και αγαπώ ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά τα δοκίμασα με ζύμη νηστίσιμη, που ως βάση της έχει το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με ελαφρύ σιρόπι πορτοκαλιού αντί για γλάσο, όπως σερβίρονται συνήθως. Η ποσότητα του σιροπιού είναι τόση που απλά τα υγραίνει και τα διατηρεί αφράτα και αρωματικά για αρκετές μέρες.

 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι γοχ
  • 25 γρ.νωπή μαγιά
  • 180 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 350 γρ. χυμός πορτοκαλιού (για το σιρόπι)
  • 80 γρ. ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)

Εκτέλεση

1
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη και το χλιαρό νερό

2
Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε τον χυμό, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το μείγμα μαγιάς για 10 δευτερόλεπτα.

3
Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου πριν από κάθε προσθήκη αλεύρου.

4
Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι. Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.

5
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας. Την δουλεύουμε για 5 λεπτά με τα χέρια για να λειανθεί.

6
Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και χαράζουμε ένα σταυρό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά.

7
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει.

8
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο διαστάσεων 47 x 40 εκ.

9
Αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη με τη σκόνη κανέλας. Αλείφουμε καλά το φύλλο με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο)

10
Σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τη ζάχαρη με την κανέλα. Πιέζουμε απαλά για να κολλήσει στο φύλλο.

11
Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 12 φέτες. Αλείφουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο).

12
Μεταφέρουμε τα ρολά στο ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

13
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

14
Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και αφαιρούμε τον αφρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

15
Αλείφουμε τα ρολά με νερόμελο (1 κ.γ. μέλι – 2 κ.γ. νερό)

16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C για 30 λεπτά.

17
Σιροπιάζουμε τα ρολά μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο. Όσο είναι ακόμη καυτά, βρέχουμε με σιρόπι το επάνω μέρος τους κάθε λίγα λεπτά.

18
Αφήνουμε τα ρολά για 2 ώρες να τραβήξουν το σιρόπι και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!!

Recipe Video

Σάμαλι – Εύκολη & Νηστίσιμη Συνταγή

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 30 – 35 λεπτά
Παράγει: 16 μερίδες

 Το αγαπημένο σιροπιαστό σάμαλι σε νηστίσιμη εκδοχή, με αρώματα πορτοκαλιού και μαστίχας. Εσείς που δεν νηστεύετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον χυμό πορτοκαλιού με γάλα και να το σερβίρετε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα βανίλια.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 225 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 330 γρ. νερό
  • 30 γρ. χυμός πορτοκαλιού (ή γάλα)
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. μαστίχα σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αμύγδαλα καβουρντισμένα

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • χυμός από 1 ½ λεμόνι
  • φλούδα λεμονιού

Instructions

1
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

2
Αφαιρούμε τον αφρό και μετράμε 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.

3
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά.

4
Προσθέτουμε το ξύσμα και δουλεύουμε με τα δάχτυλα για να σκορπιστεί παντού και να αρωματίσει το μείγμα.

5
Προσθέτουμε τον χυμό και το νερό. Αναμιγνύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ρευστή ζύμη.

6
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

7
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

  • 2 μακρόστενα ταψάκια: 24 x 15 εκ. ή
  • 2 στρογγυλά διαμέτρου 22 εκ

Ή

  • 1 μακρόστενο 34 x 20 εκ. ή
  • 1 στρογγυλό διαμέτρου 32 εκ.

8
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

9
Σημείωση: Η ζύμη πρέπει να σταθεί για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Έτσι το σιμιγδάλι θα φουσκώσει και το γλυκό θα είναι πιο αφράτο.

10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 – 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

11
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αμέσως κόβουμε σε κομμάτια.

12
Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι στο γλυκό και διακοσμούμε με αμύγδαλα.

13
Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Recipe Video

Μπισκοτάκια Ολικής με Βρώμη & Καστανή Ζάχαρη

Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 20 λεπτά
Παράγει: 24 μπισκότα

 Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μπισκοτάκια ολικής άλεσης με βρώμη και καστανή ζάχαρη. Σας δίνω την νηστίσιμη εκδοχή τους, εσείς όμως μπορείτε να τα φτιάξετε με βούτυρο και γάλα. Είναι πολύ νόστιμα και τραγανά και διατηρούνται φρέσκα για πολλές μέρες σε μεταλλικό δοχείο τροφίμων.
Απολαύστε τα σκέτα, με μαρμελάδα ή την αγαπημένη σας κρέμα, με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι. Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 75 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. μαργαρίνη μαλακή (ή βούτυρο)
  • 3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού (ή γάλα)
  • 1 ½ κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

1
Δουλεύουμε τη βρώμη με την καστανή ζάχαρη για 20” σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν αλεύρι.

2
Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και αναμιγνύουμε.

3
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) και δουλεύουμε ώσπου το μείγμα να υγρανθεί.

4
Μεταφέρουμε σε μπολ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα χέρια. Το μείγμα θα μοιάζει σαν χοντρός τραχανάς.

5
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

6
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

7
Σε αλευρωμένη επιφάνεια. ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκατοστού.

8
Κόβουμε μπισκότα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

9
Μαζεύουμε τα κομμάτια ζύμης και πιέζουμε ελαφρά να ενωθούν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

10
Διακοσμούμε τα μπισκοτάκια με ένα ξυλάκι.

11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 18 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σφίξουν οι άκρες τους.

12
Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν σερβίρουμε.

Recipe Video

Τραγανά Κουλουράκια Σουσαμιού με Ελαιόλαδο

Προετοιμασία: 60 λεπτά
Ψήσιμο: 22 λεπτά
Παράγει: 40 κουλουράκια

 Φτιάξτε νόστιμα κουλουράκια σουσαμιού με ελαιόλαδο και κρασί που τα κάνει ιδιαίτερα τραγανά. Μοσχοβολάνε κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι, είναι νηστίσιμα και διατηρούνται φρέσκα για πολλές μέρες, μέσα σε μεταλλικό δοχείο τροφίμων.

Υλικά

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 70 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 550 γρ. αλεύρι γοχ
  • 150 γρ. σουσάμι
  • 55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα ή ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το κρασί, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.

2
Αναμιγνύουμε για 10 δευτερόλεπτα.

3
Προσθέτουμε το άρωμα πορτοκαλιού.

4
Συνεχίζουμε προσθέτοντας την πούδρα αμυγδάλου.

5
Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις και σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.

6
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου κάθε φορά πριν προσθέσουμε αλεύρι.

7
Προσθέτουμε το σουσάμι σε 2 δόσεις. Δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μοιραστεί ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.

8
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.

9
Διαλύουμε 1 κ.σ. μέλι σε 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια για επιπλέον χρώμα και άρωμα.

10
Με τα μικρά κομματάκια ζύμης, φτιάχνουμε κουλουράκια σε σχήμα λουλουδιού αφού τα βρέξουμε με νερόμελο για να κολλήσουν μεταξύ τους.

11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180⁰C, για 22 λεπτά.

Recipe Video

Αρωματικά Ροξάκια με Ελαιόλαδο και Μέλι

Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Παράγει: 12 ροξάκια

Ας γλυκάνουμε λίγο την μέρα μας φτιάχνοντας εύκολα, νόστιμα και ζουμερά ροξάκια! Είναι ζυμωμένα με ελαιόλαδο, έχουν πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού, κανέλας & γαρύφαλλου και το μέλι στο σιρόπι κάνει όλη τη διαφορά!

Ένα γλυκάκι ελαφρύ, που μπορείτε να το απολαμβάνετε και τις μέρες της νηστείας. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 380 γρ. φαρίνα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 35 γρ. κακάο
  • 190 γρ. χλιαρό νερό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 55 γρ. μπράντι
  • 70 γρ. τριμμένα καρύδια
  • 3 βανιλίνες
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι & 1 κ.γ. νερό

Για το σιρόπι

  • 600 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 210 γρ. μέλι
  • χυμός μισού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

1
Σε ένα μέτριο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπράντι, τη βανίλια, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

2
Προσθέτουμε τα ⅔ από το αλεύρι και αναμιγνύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια υδαρής ζύμη.

3
Μεταφέρουμε το μισό από αυτό το μείγμα σε ξεχωριστό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

4
Στο πρώτο μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε απαλή ζύμη.

5
Κοσκινίζουμε το κακάο με την κανέλα και το γαρύφαλλο μεσα στο δεύτερο μπολ. Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε μαλακή ζύμη..

6
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με νισεστέ και ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε φύλλο με διαστάσεις 33 x 33 εκ. Πασπαλίζουμε με νισεστέ όποτε χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη.

7
Πλάθουμε την σκούρη ζύμη σε μπαστουνάκι μήκους 33 εκ. Το τοποθετούμε στην μία άκρη του φύλλου.

8
Διαλύουμε το μέλι στο νερό και αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια. Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ένα μεγάλο και σφιχτό ρολό.

9
Μεταφέρουμε το ρολό σε επιφάνεια κοπής πασπαλισμένη με λίγο νισεστέ. Με ένα κοφτερό (όχι πριονωτό) μαχαίρι, κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες.

10
Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και διορθώνουμε το σχήμα τους.

11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

12
Εν τω μεταξύ… σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι και το νερό.

13
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου η ζάχαρη και το μέλι να διαλυθούν εντελώς. Αφήνουμε να έρθει σε βρασμό και αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό.

14
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε το σιρόπι για 8 με 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

15
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη για 5 λεπτά και μεταφέρουμε τα ροξάκια σε βαθύ ταψί. Με μια κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο πάνω στα ροξάκια.

16
Για τα επόμενα 30 λεπτά, βρέχουμε με σιρόπι κάθε ροξάκι με ένα κουτάλι κάθε λίγα λεπτά.

17
Σκεπάζουμε με ένα καθαρό ταψί και αφήνουμε τα ροξάκια να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν εντελώς.

Recipe Video

Κεκάκια Αμυγδάλου γεμιστά με Σπιτική Κρέμα Βανίλια

Προετοιμασία: 60 λεπτά
Ψήσιμο: 22 – 24 λεπτά
Παράγει: 18 κεκάκια

Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμα κεκάκια αμυγδάλου και τα μεταμορφώνουμε σε ένα απίθανο γλυκάκι! Τα γεμίζουμε με σπιτική βελούδινη κρέμα βανίλια και γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής. Δύο συνταγές… διπλή η απόλαυση!!!

Υλικά

Για τα κεκάκια

  • 125 γρ. βούτυρο (θερ.δωμ.)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. μαρμελάδα (οποιαδήποτε)
  • 110 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 160 γρ. ξινόγαλο
  • 160 γρ. αλεύρι γοχ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. σόδα
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 3 βανιλίνες)

Για την κρέμα βανίλια

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κρόκοι & 1 μεγάλο αυγό
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

1
Σε μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη.

2
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε καλά τους κρόκους, το αυγό, τη βανίλια και το κορν φλάουρ ώσπου να γίνουν κρέμα.

3
Μόλις το μείγμα γάλακτος κάψει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε λίγο λίγο ένα μέρος του μέσα στα αυγά με το κορν φλάουρ.

4
Ρίχνουμε το μισό περίπου μείγμα του μπολ μέσα στο καυτό γάλα και ενσωματώνουμε.

5
Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε γρήγορα ώσπου να πήξει η κρέμα.

6
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε αμέσως την κρέμα σε ρηχό ταψάκι. Απλώνουμε με μια σπάτουλα σε λεπτή στρώση για να κρυώσει γρήγορα.

7
Καλύπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

8
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και ενσωματώνουμε.

9
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τη βανίλια.

10
Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με την πούδρα αμυγδάλου, το μπέικιν και τη σόδα.

11
Προσθέτουμε στο βασικό μας μείγμα λίγο από το αλεύρι και το μισό ξινόγαλο.

12
Συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι, το υπόλοιπο ξινόγαλο και τελειώνουμε ενσωματώνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.

13
Μοιράζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένα φορμάκια.

14
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 22 με 24 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.

15
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη την αφρατεύουμε καλά.

16
Γεμίζουμε τα κεκάκια με την κρέμα και συνοδεύουμε με φρέσκα φρούτα εποχής.

Recipe Video

Αφράτα & Αρωματικά Τσουρέκια με Ελαιόλαδο

Προετοιμασία: 90 λεπτά
Ψήσιμο: 35 – 45 λεπτά
Παράγει: 3 μέτρια τσουρέκια βάρους 500 γρ. περίπου

Καλησπέρα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!

Μπορεί Πάσχα στο χωριό να μην κάνουμε… τα τσουρεκάκια μας όμως θα τα φτιάξουμε. Να μοσχομυρίσει το σπίτι και να γλυκάνουν οι καρδιές.

Αυτά τα τσουρεκάκια τα έχω φτιάξει και με βούτυρο και είναι υπέροχα. Φέτος όμως είπα να κάνω κάτι διαφορετικό και τα ζύμωσα με ελαιόλαδο. Έγιναν τόσο αφράτα και αρωματικά που δεν έμεινε ψίχουλο στο σπίτι και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε!

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας υγεία, υπομονή και αισιοδοξία!!! 

Καλό Πάσχα!!

 

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 45 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. μαστίχα
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κρόκος για το άλειμμα

Εκτέλεση

1
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με 2 κ.σ. από τη ζάχαρη, 100 ml από το γάλα και 2-3 κ.σ. από το αλεύρι.
 

2
Μόλις γίνει ένας πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά.

3
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

4
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μείγμα μαγιάς και ενσωματώνουμε σε μέτρια ταχύτητα.

5
Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν βάλουμε τα ⅔ από το αλεύρι, προσθέτουμε μαχλέπι, μαστίχα και ενσωματώνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο.

6
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

7
Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.

8
Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ. Ξεφουσκώνουμε με απαλές κινήσεις.

9
Ζυγίζουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 9 ισοβαρή κομμάτια. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

10
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 35 με 45 λεπτά. Προσέχουμε να μην παραφουσκώσουν.

11
Διαλύουμε τον κρόκο σε 2 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια. Προαιρετικά διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 30’ με 35’. Βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο κέντρο τους για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν σωστά.

13
Μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Recipe Video

Νηστίσιμη Χορτόπιτα & Πατατόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Προετοιμασία: 90 λεπτά
Ψήσιμο: 55 λεπτά / 45 λεπτά
Παράγει: 12 μερίδες / 8 μερίδες

Καλησπέρα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο που μας αναγκάζει – για το καλό όλων – να μένουμε στο σπίτι. Καλό είναι λοιπόν να περνάμε τον χρόνο μας δημιουργικά. 

Ετοίμασα διπλή δόση από το φύλλο Νο 4 δηλαδή 6 φύλλα συνολικά. Με τα 5 έφτιαξα μια μεγάλη πεντανόστιμη χορτόπιτα με νηστίσιμο τραχανά και με το 6ο φυλλαράκι έφτιαξα στα γρήγορα μια νηστίσιμη στριφτή πατατόπιτα που έκλεψε την παράσταση!

Στο βίντεο θα δούμε πώς ανοίγουμε φύλλο για στρογγυλό αλλά και για μακρόστενο ταψί.

Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους σας… υγεία, δύναμη και υπομονή! 

 

Υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι σοταρισμένο
  • 1 μεγάλο πράσο σοταρισμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 1 κ.σ. δυόσμος
  • 5 κ.σ. νηστίσιμος τραχανάς
  • ελαιόλαδο
  • αλεύρι ή νισεστέ για τα φύλλα
  • 6 σπιτικά φύλλα Νο 4

Εκτέλεση

1
NOTE: Σοτάρισα το σπανάκι και το ψιλοκομμένο πράσο σε λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά.
 

2
NOTE: Για την χορτόπιτα θα ανοίξουμε 5 στρογγυλά φύλλα. Το 6ο φύλλο θα το ανοίξουμε σε μακρόστενο σχήμα και θα το κάνουμε νηστίσιμη πατατόπιτα.

3
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

4
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σπανάκι, πράσο, δυόσμο, άνηθο & τραχανά. Ανακατεύουμε καλά.

5
Πασπαλίζουμε καλά την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι ή νισεστέ και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.

6
INFO: Ο τραχανάς, απορροφά την περιττή υγρασία από τα χορταρικά και κάνει την πίτα πιο γευστική και χορταστική.

7
INFO: Λαδώνουμε καλά κάθε φύλλο αφού το βάλουμε στο ταψί φροντίζοντας όμως να μην λιμνάζει το ελαιόλαδο.

8
INFO: Αν θέλουμε περισσότερη γέμιση στην πίτα, χρησιμοποιούμε και τα 6 φύλλα βάζοντας 2 κάτω – γέμιση – 2 στη μέση – γέμιση – 2 πάνω.

9
Τα δύο πρώτα φύλλα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το ταψί ώστε να καλύπτουν καλά τα τοιχώματα.

10
Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 38 – 40 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί και το στρώνουμε προσεκτικά.

11
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στις ίδιες διαστάσεις. Λαδώνουμε το φύλλο στο ταψί και στρώνουμε από πάνω το δεύτερο.

12
Αλείφουμε με λάδι και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση που πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα τρία επόμενα φύλλα.

13
Αλείφουμε με ελαιόλαδο κάθε φύλλο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα τρία φύλλα που μπαίνουν από πάνω, έχουν την ίδια διάμετρο με το ταψί.

14
Στρίβουμε απαλά τις άκρες για να κλείσουμε την πίτα. Λαδώνουμε τον κόθρο. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια για να εξατμίζεται η υγρασία καθώς ψήνεται η πίτα.

15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 180⁰C για 40’ και στη συνέχεια στους 190⁰C για άλλα 15’. Τα τελευταία 5’ ψήνουμε σε αέρα για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

16
Ανοίγουμε κι ένα φύλλο για μακρόστενο ή τετράγωνο ταψί και φτιάχνουμε μ’ αυτό μια μικρή στριφτή πατατόπιτα.

17
Αρχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και μόλις το φύλλο λίγο μεγαλώσει, αλευρώνουμε και διπλώνουμε στα τέσσερα.

18
Καθώς περνάει απαλά ο πλάστης από πάνω, το φύλλο μεγαλώνει και παίρνει σχήμα. Ξεδιπλώνουμε, ισιώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.

19
Αλείφουμε με ελαιόλαδο κι ετοιμάζουμε μια απλή γέμιση για νηστίσιμη πατατόπιτα. Ανακατεύουμε βρασμένη πατάτα, ψιλοκομμένες ελιές, λίγο ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη & θυμάρι.

20
Χωρίζουμε τη γέμιση στα τρία και φτιάχνουμε τρία ρολά. Τεντώνουμε το κάθε ρολό να μεγαλώσει σε μήκος. Έτσι λεπταίνει το φύλλο και γίνεται πιο τραγανό.

21
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι, τρυπάμε με ένα πιρούνι και λαδώνουμε καλά.

22
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C για 45 λεπτά.

Recipe Video

Βουτυρένια Μανταρινόπιτα Ελαφρά Σιροπιασμένη

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 40 λεπτά
Παράγει: 12 μερίδες

Μια πεντανόστιμη αφράτη πίτα που μοσχομυρίζει μανταρίνι και βούτυρο. Η ποσότητα του σιροπιού είναι τόση που της δίνει απλά μια υγρή και ζουμερή υφή και αν της βάλετε νόμισμα μπορείτε να την φτιάξετε και για βασιλόπιτα! Το ινδοκάρυδο ταιριάζει πολύ γευστικά αλλά μπορείτε να τη στολίσετε με τριμμένο αμύγδαλο, γλάσο μανταρινιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 60 γρ. χυμός μανταρινού
  • 50 γρ. μπράντι
  • ξύσμα από 5 μανταρίνια
  • 360 γρ. αλεύρι γοχ
  • 50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. χυμός μανταρινιού (για το σιρόπι)
  • 70 γρ. ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού (για το σιρόπι)
  • φλούδα μανταρινιού (για το σιρόπι)

Εκτέλεση

1
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη(300γρ.)σε μέτρια ταχύτητα για 10’ μέχρι να γίνουν άσπρη κρέμα.
 

2
Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου και ενσωματώνουμε τα αυγά.

3
Προσθέτουμε (60γρ.) χυμό μανταρινιού, το μπράντι και το ξύσμα. Σε αυτό το σημείο, το μείγμα θα δείχνει κομμένο και είναι φυσιολογικό.

4
Προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου.

5
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα (32 εκ.) και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

6
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 40 λεπτά.

7
Βάζουμε το χυμό μανταρινιού(250γρ.), το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη (70γρ.) και τη φλούδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.

8
Αφαιρούμε τον αφρό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μετά από 8 λεπτά, αφαιρούμε τη φλούδα μανταρινιού και αφήνουμε να κρυώσει.

9
Μόλις βγάλουμε την πίτα από το φούρνο, τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα ξυλάκι. Σιροπιάζουμε προσεκτικά όσο η πίτα είναι ακόμη ζεστή.

10
Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε ινδοκάρυδο ή τριμμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.

Recipe Video