Σπιτικό Φύλλο για Πίτα No 3 – Δύο μεγάλα & χοντρά φύλλα για αλμυρές πίτες

0
6401
Greek-phyllo-pastry-sheets-for-savoury-pies-version-3
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά
Αναμονή: 30 λεπτά
Έτοιμο σε: 1 ώρα 30 λεπτά

Τα σπιτικά φύλλα για πίτα είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα για διάφορους λόγους. Πρώτα απ’ όλα ξέρεις τι τρως και αποφεύγεις τα συντηρητικά που περιέχονται στα έτοιμα. Δεύτερον είναι πολύ πιο οικονομικά, αφού τα υλικά που χρειάζεσαι σαν βάση είναι αλεύρι και νερό. Τρίτο και σημαντικότερο είναι η υπέροχη γεύση τους, που δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο φύλλο. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται μεράκι & λίγη υπομονή. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο αλλά με τη συνεχή εξάσκηση, γίνονται όλο και καλύτερα. Και η ικανοποίηση που νιώθεις όταν ψήσεις την πρώτη σου πίτα είναι τόσο μεγάλη, που δεν περιγράφεται…
Υπάρχουν πολλοί τύποι φύλλου που ξεκινούν από το πιο απλό και κλασικό που κάνει για κάθε χρήση, μέχρι τα πολυεπίπεδα που το καθένα προορίζεται για άλλη χρήση ανάλογα με το πάχος του. Συνεχίζουμε με την 3η εκδοχή της μεγάλης αυτής οικογένειας φύλλων. Η συγκεκριμένη συνταγή παράγει δύο πολύ μεγάλα φύλλα με δέκα στρώσεις το καθένα, ιδανικά κυρίως για αλμυρές δημιουργίες. Δεν είναι ένα φύλλο που θα φτιάχνετε συνέχεια αφού ανάμεσα στις στρώσεις του αλείφουμε βουτυράκι. Προσωπικά, το φτιάχνω μια δυο φορές το χρόνο κυρίως για γιορτινά τραπέζια, όπου υπάρχουν πολλοί για να μοιραστούν τις θερμίδες… Είναι όμως πραγματικά το νοστιμότερο, το πιο τραγανό και το πιο ευωδιαστό φύλλο που έχετε δοκιμάσει και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία! Το βίντεο περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή και πολλές συμβουλές.

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 50 ml άσπρο ξηρό κρασί
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 300 γρ. μαλακωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε αλεύρι και αλάτι. Προσθέτουμε το κρασί, το λάδι και σταδιακά το νερό και αναμιγνύουμε μέχρι η ζύμη να αποκτήσει σώμα.

2
Την αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 15 -20 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και απαλή.

3
Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

4
Ζυγίζουμε και κόβουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια. Σκεπάζουμε το ένα και το αφήνουμε στην άκρη.

5
Κόβουμε το άλλο κομμάτι σε 10 μικρότερα. Τα πλάθουμε σε ομοιόμορφα μπαλάκια. Καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρήσουν την υγρασία τους όσο δουλεύουμε.

6
Με έναν πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε δίσκο διαμέτρου 15εκ.

7
Τοποθετούμε το δισκάκι σε καθαρή & στεγνή επιφάνεια και αλείφουμε με βούτυρο.

8
Ανοίγουμε το δεύτερο μπαλάκι σε δίσκο και το τοποθετούμε πάνω στον πρώτο. Αλείφουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 8 μπαλάκια στοιβάζοντάς τα το ένα πάνω στο άλλο. Το τελευταίο δισκάκι δεν το βουτυρώνουμε.

9
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

10
Μεταφέρουμε τις δύο στοίβες σε μεμβράνη τροφίμων αφού πασπαλίσουμε καλά με αλεύρι. Κάθε στοίβα θα ανοιχτεί σε ένα μεγάλο και χοντρό φύλλο με 10 στρώσεις.

11
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, επιτρέποντας στο βούτυρο να σφίξει και να δημιουργηθούν τα επίπεδα. Έπειτα είναι έτοιμα για χρήση.

12
Διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 μέρες ή στην κατάψυξη για 4 μήνες. Για να ξεπαγώσουν σωστά, τα τοποθετούμε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here