Λαδένια Κυκλαδίτικη – Νηστίσιμη με Ελιές

0
4357
Ladenia-Traditional-Greek-Fasting-Pizza
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία:1 ώρα
Ψήσιμο: 40 με 45 λεπτά
Μερίδες: 10

Λαδένια Κυκλαδίτικη, γνωστή και ως λαδόπιτα. Μια πίτα που φτιάχνουν στην Κίμωλο, τη Μήλο αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες και εντυπωσιάζει τόσο με την απλότητα των υλικών της όσο και με την απόλυτα ελληνική γεύση της. Φρέσκες ντομάτες, κρεμμύδι, ρίγανη και αγνό ελαιόλαδο, απλώνονται πάνω σε αφράτη ζύμη και εκτός από ένα ποτηράκι κρασί για να τη συνοδέψεις, δε χρειάζεσαι τίποτ’ άλλο. Κάποιοι την αποκαλούν και ελληνική νηστίσιμη πίτσα κι εδώ που τα λέμε, άδικο δεν έχουν.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από το ανεκτίμητο βιβλίο “Το Ελαιόλαδο” (Ο πολιτισμός της ελιάς) των Νίκου και Μαρίας Ψιλάκη και Ηλία Καστανά, που με συντροφεύει και με καθοδηγεί χρόνια τώρα. Αξίζει να το αναζητήσετε. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή 25 γρ.νωπή)
  • 1 κ.γ. αλάτι για τη ζύμη
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 750 γρ. ώριμες ντομάτες (σε κύβους)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κυβάκια
  • 180 γρ. ελιές κομμένες σε φέτες
  • 50 ml ελαιόλαδο για τη ζύμη
  • επιπλέον ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • επιπλέον αλάτι για τη γέμιση

Εκτέλεση

1
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες & σφιχτές. Τα 750 γρ. που δίνονται στα υλικά, αφορούν στο καθαρό τους βάρος. Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις βάζουμε για λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

2
Σ’ ένα φαρδύ σκεύος βάζουμε 100ml ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σoτάρουμε για 4 – 5 λεπτά μέχρι να μαραθεί.

3
Νοστιμίζουμε με ελάχιστο αλάτι αφού την επιπλέον νοστιμιά θα τη δώσουν οι ελιές. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά.

4
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ελιές και ρίγανη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

5
Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι και ελαιόλαδο.

6
Προσθέτουμε το νερό και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το μπολ και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία.

7
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκατοστών. Απλώνουμε την ζύμη μέσα στο ταψί έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και λίγο από τα τοιχώματα. Αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 20 λεπτά.

8
Πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να απορροφήσει την περιττή υγρασία έτσι ώστε να μην μας μουσκέψει το ζυμάρι και βγει λασπωμένο.

9
Αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

10
Με ένα ψαλίδι που χρησιμοποιούμε μόνο στην κουζίνα, κάνουμε μικρά κοψίματα στη ζύμη για να τη διακοσμήσουμε.

11
Πασπαλίζουμε πάλι με λίγο σιμιγδάλι και ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.

12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200⁰C για 40 με 45 λεπτά.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here