Σάμαλι – Εύκολη & Νηστίσιμη Συνταγή

0
4910
Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 30 – 35 λεπτά
Παράγει: 16 μερίδες

 Το αγαπημένο σιροπιαστό σάμαλι σε νηστίσιμη εκδοχή, με αρώματα πορτοκαλιού και μαστίχας. Εσείς που δεν νηστεύετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον χυμό πορτοκαλιού με γάλα και να το σερβίρετε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα βανίλια.

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 225 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 330 γρ. νερό
  • 30 γρ. χυμός πορτοκαλιού (ή γάλα)
  • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. μαστίχα σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αμύγδαλα καβουρντισμένα

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 800 γρ. νερό
  • χυμός από 1 ½ λεμόνι
  • φλούδα λεμονιού

Instructions

1
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

2
Αφαιρούμε τον αφρό και μετράμε 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει.

3
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπέικιν και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε καλά.

4
Προσθέτουμε το ξύσμα και δουλεύουμε με τα δάχτυλα για να σκορπιστεί παντού και να αρωματίσει το μείγμα.

5
Προσθέτουμε τον χυμό και το νερό. Αναμιγνύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ρευστή ζύμη.

6
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

7
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

  • 2 μακρόστενα ταψάκια: 24 x 15 εκ. ή
  • 2 στρογγυλά διαμέτρου 22 εκ

Ή

  • 1 μακρόστενο 34 x 20 εκ. ή
  • 1 στρογγυλό διαμέτρου 32 εκ.

8
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

9
Σημείωση: Η ζύμη πρέπει να σταθεί για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Έτσι το σιμιγδάλι θα φουσκώσει και το γλυκό θα είναι πιο αφράτο.

10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 – 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

11
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αμέσως κόβουμε σε κομμάτια.

12
Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι στο γλυκό και διακοσμούμε με αμύγδαλα.

13
Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Recipe Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here