Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 60 λεπτά
Ψήσιμο: 45 – 55 λεπτά
Παράγει: 10 μερίδες

Σήμερα φτιάχνουμε πεντανόστιμες πατατόπιτες με πλούσια γέμιση και σπιτικό φύλλο.

Επέλεξα δύο τυριά που αγαπώ πολύ, Cheddar & κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, ζαμπόν γαλοπούλας που είναι ελαφρύ & γευστικό και λίγο θυμαράκι για το άρωμα. 

Τις έφτιαξα με το εύκολο φύλλο Νο 6, που το έχω κόψει σε 4 κομμάτια για να βγάλει μεγαλύτερα φύλλα. Για τη γέμιση που σας δίνω χρειάστηκα 1μιση δόση φύλλου και σας προτείνω τρία διαφορετικά μεγέθη και σχήματα που μπορείτε να φτιάξετε.

Πάμε λοιπόν στην κουζίνα να παίξουμε!!!

Υλικά

  • 700 γρ. πατάτες, βρασμένες & ξεφλουδισμένες
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 100 γρ. τυρί τσένταρ (cheddar)
  • 100 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας σε κύβους
  • 2 μεγάλα αυγά
  • ξερό ή φρέσκο θυμάρι
  • 1 ½ δόση φύλλο Νο 6 (περίπου)
  • νισεστέ ή αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για άλειμμα

Εκτέλεση

1
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ πολτοποιούμε τις πατάτες. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τα τυριά, τη γαλοπούλα και νοστιμίζουμε με θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά.
 

2
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ ή αλεύρι. Ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο με διαστάσεις 30 x 40 εκ.

3
Κόβουμε το φύλλο κάθετα στη μέση και απομακρύνουμε το περιττό αλεύρι μ’ ένα πινέλο. Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο.

4
Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στην κάτω άκρη και τυλίγουμε σε τριγωνικό σχήμα. Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι και βάζουμε τις πίτες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

5
Κόβουμε το επόμενο ρολάκι ζύμης σε φέτες πάχους 1εκ. Καλύπτουμε και τις δύο κομμένες πλευρές τους με αλεύρι.

6
Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε κάθε φέτα σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο.

7
Αλείφουμε με ελαιόλαδο, γεμίζουμε και κλείνουμε τα πιτάκια. Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι και σφραγίζουμε τις άκρες.

8
Με τα υπόλοιπα φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε ρολά.

9
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και αλείφουμε τις πίτες με ελαιόλαδο.

10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190⁰C. Ρολά & τρίγωνα για 55 λεπτά / Μικρά πιτάκια για 45 λεπτά.

Recipe Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here