Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 25 λεπτά
Ψήσιμο: 40 λεπτά
Έτοιμο σε: 1 ώρα 05 λεπτά
Μερίδες: 18

Δοκιμάστε το πιο αφράτο και ζουμερό ρεβανί σε μια συνταγή που ο χυμός πορτοκαλιού παίρνει τη θέση του γιαουρτιού και δίνει πιο ανάλαφρη υφή που απορροφά καλύτερα το σιρόπι. Έχει πλούσιο πορτοκαλένιο άρωμα και συνδυάζεται υπέροχα με παγωτό!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 115 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 260 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα & καβουρντισμένα

Για το σιρόπι

  • 560 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (για το σιρόπι)
  • 560 ml νερό (για το σιρόπι)
  • χυμός ενός μικρού λεμονιού (για το σιρόπι)
  • φλούδα ενός μικρού λεμονιού (για το σιρόπι)

Instructions

1
Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε βούτυρο & ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.

2
Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και ενσωματώνουμε. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ κάθε λίγα λεπτά.

3
Συνεχίζουμε με τη βανίλια, το χυμό και το ξύσμα.

4
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αναμιγνύουμε.

5
Προσθέτουμε αλεύρι & μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και ενσωματώνουμε.

6
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Μακρόστενο 26 × 34 εκ. ή στρογγυλό με διάμετρο 32 εκ.

7
Ισιώνουμε με μια σπάτουλα και διακοσμούμε με τα αμύγδαλα.

8
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 35 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σημείωση

Χλιαρό κέικ – Ζεστό σιρόπι

  • Η σωστή στιγμή για να σιροπιάσουμε το γλυκό είναι όταν το κέικ είναι χλιαρό και το σιρόπι ζεστό, όχι καυτό. Άρα αρχίζουμε να φτιάχνουμε το σιρόπι μόλις βγάλουμε το κέικ απ’ το φούρνο και όχι νωρίτερα.

9
Βγάζουμε το κέικ απ’ το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.

10
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να βράσει.

11
Μετράμε 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε για 15 λεπτά και κόβουμε το κέικ σε κομμάτια.

12
Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι πάνω στο γλυκό, φροντίζοντας να μοιραστεί ομοιόμορφα.

13
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε. Αν κάνουμε λίγη υπομονή και το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, απογειώνεται! Συνδυάστε το ιδανικά με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.

Recipe Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here