Print Friendly, PDF & Email
Προετοιμασία: 2 ώρες
Ψήσιμο: 60 λεπτά
Παράγει: 10 μερίδες

Απλά υλικά και εύκολη σπιτική ζύμη, συνθέτουν μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που μπορείτε να προσφέρετε στους αγαπημένους σας τις γιορτινές μέρες που έρχονται αλλά και όχι μόνο… 

Κάθε μπουκίτσα είναι και μια μικρή γευστική έκρηξη και με τη ζύμη που σας δίνω, μπορείτε να φτιάξετε ατομικές πίτες και να τις σερβίρετε στο τραπέζι σας σαν ορεκτικό.

Καλή σας όρεξη!!!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 800 γρ. αλεύρι γοχ
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 – 4 κ.σ. σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 κ. μοσχαρίσια ελιά
  • 2 κολοκυθάκια
  • 3 καρότα
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 350 γρ. κεφαλογραβιέρα σε κύβους
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

1
NOTE: Το κρέας μαριναρίστηκε για 12 ώρες στο ψυγείο. Υλικά μαρινάδας: 200 γρ. ελαιόλαδο, 70γρ. λευκό κρασί, 2 σκελίδες σκόρδου, φρέσκο θυμάρι & ρίγανη.
 

2
NOTE: Τα λαχανικά είναι όλα κομμένα σε μπουκιές.

3
Βάζουμε το κρέας με τη μαρινάδα του σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 60 με 75 λεπτά.

4
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 150 γρ ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

5
Όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε.

6
Προσθέτουμε 50γρ. νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10’ μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

7
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν και το σουσάμι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει συνοχή.

8
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

9
Μόλις το κρέας μαλακώσει και μείνει με το λάδι του, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μπουκιές.

10
Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το μπολ και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια (⅔ και ⅓ ). Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης σε φύλλο μακρόστενο με διαστάσεις 30 x 40 εκ.

11
Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι 25 x 35 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο στο ταψί και το στρώνουμε έτσι ώστε να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα.

12
Προσθέτουμε το μοσχαράκι στο μείγμα λαχανικών και ανακατεύουμε απαλά.

13
Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκορπίζουμε από πάνω το τυρί.

14
Με την υπόλοιπη ζύμη, ανοίγουμε μακρόστενο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού 25 x 35εκ. Για να εξατμίζεται η υγρασία κατά το ψήσιμο, κόβουμε τη ζύμη με κουπ πατ που προτιμούμε.

15
Μεταφέρουμε προσεκτικά το φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση. Το στρώνουμε (αν ξεχειλώσει λίγο στη μεταφορά δεν πειράζει) και αλείφουμε τις άκρες με ελαιόλαδο.

16
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα φτιάχνοντας τον κόθρο για να κλείσουμε την πίτα.

17
Τα κομμένα ζυμαράκια τα κολλάμε στην επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό & αλεύρι για διακόσμηση. Αλείφουμε με ελαιόλαδο.

18
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 60 λεπτά.

Recipe Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here