Baking Choices

Φύλλο Ολικής Άλεσης με Ελαιόλαδο

Whole-Wheat-Phyllo-Filo-Recipe-with-Olive-Oil
Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά
Αναμονή: 30 λεπτά
Παράγει: 6 μεγάλα & χοντρά φύλλα

Ένα φύλλο διαφορετικό, που ξαφνιάζει ευχάριστα με τη νοστιμιά του. Η συνταγή παράγει έξι μεγάλα και χοντρούτσικα φύλλα, με μια τόσο υπέροχη & γεμάτη γεύση, που μόνο το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να προσφέρει. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 200 ml νερό
  • επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Instructions

1
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τα δύο άλευρα και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και σταδιακά το νερό.

2
Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και αρχίζουμε το ζύμωμα.

3
Ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

4
TIP: Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια, τα ξαναενώνουμε με τυχαία σειρά και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνουμε τη διαδικασία και πετυχαίνουμε καλύτερη ενσωμάτωση των υλικών.

5
Βάζουμε τη ζύμη στο μπολ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

6
Ζυγίζουμε και κόβουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε ομοιόμορφες μπάλες και σκεπάζουμε.

7
Βάζουμε την πρώτη μπάλα στον πάγκο και την πατάμε λίγο να πλατύνει. Με έναν λεπτό πλάστη αρχίζουμε το άνοιγμα του πρώτου φύλλου. Κινούμε τον πλάστη μπρος πίσω, μέχρι το φύλλο να αποκτήσει διάμετρο 20 εκ.

8
Έπειτα τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας, ενώ τα χέρια μας κινούνται από το κέντρο προς τις άκρες.

9
Σταδιακά το φύλλο μας γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η διάμετρός του πρέπει να φτάσει τα 45εκ. περίπου.

10
Όταν το φύλλο είναι έτοιμο, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια μεμβράνης αφού πασπαλίσουμε καλά με αλεύρι.

11
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ρολό.

12
Τα διατηρούμε στο ψυγείο το πολύ για 4 μέρες ή στην κατάψυξη για 6 μήνες. Για να ξεπαγώσουν σωστά, τα βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.

Recipe Video

Exit mobile version