Baking Choices

Πασχαλινές Κυπριακές Φλαούνες με Άρωμα Μοσχολέμονου

Flaounes-Cyprio-Easter-Delicacy-with-Lime-Flavour
Προετοιμασία: 2 ώρες
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Αναμονή: 6 ώρες (τουλάχιστον)
Έτοιμες σε: 2 ώρες 30 λεπτά + χρόνος αναμονής
Μερίδες: 12 φλαούνες

Οι φλαούνες, για όσους δεν τις ξέρουν, είναι η παραδοσιακή πασχαλινή Κυπριακή λιχουδιά που σερβίρεται σε όλα τα γιορτινά τραπέζια. Ανάλογα με τη συνταγή, η ζύμη μπορεί να περιέχει σπιτικό προζύμι, μαγιά και / ή μπέικιν πάουντερ και σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου διογκωτική ύλη. Μπορεί να είναι φτιαγμένη με ελαιόλαδο ή με βούτυρο. Όσο για τη γέμιση, το βασικό συστατικό της είναι φυσικά το γνωστό  παραδοσιακό Κυπριακό τυρί χαλλούμι (ή χαλούμι), συνδυασμένο με κασέρι ή γραβιέρα ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί. Σ’ αυτό το μείγμα προστίθενται ο φρέσκος δυόσμος, το μαχλέπι, η μαστίχα και η κανέλα. Μπορεί να περιέχει ζάχαρη και σε πολλές περιπτώσεις και σταφίδες. Το σημαντικό είναι η γέμιση να ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον 5 με 6 ώρες νωρίτερα, έτσι ώστε να προλάβει να ενεργοποιηθεί η μαγιά που περιέχει και να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους. Στη δική μου εκδοχή, προτίμησα να χρησιμοποιήσω καστανή ζάχαρη λόγω της ήπιας γλυκύτητάς της και αντικατέστησα την κανέλα με άρωμα από μοσχολέμονο (λάιμ) για να το συνδυάσω με το δυόσμο. Οι φλαούνες μου έγιναν υπέροχες, όχι πολύ γλυκές, με πλούσια τυρένια γεύση, όλα τα πασχαλινά αρώματα και μια ευχάριστη νότα δροσιάς λόγω του μοσχολέμονου. Καλό Πάσχα!

Υλικά (για 12 φλαούνες)

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. τριμμένο χαλούμι
  • 400 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ¼ κ.γ. μαστίχα
  • ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
  • 10 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη ζύμη

  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 75 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 75 ml χλιαρό γάλα
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ¼ κ.γ. μαστίχα
  • ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκος
  • 2 κ.σ. νερό
  • σουσάμι

Εκτέλεση

Σημείωση

  • Είναι σημαντικό να φτιάξουμε τη γέμιση από το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε η μαγιά να έχει τον χρόνο να ενεργοποιηθεί και τα αρώματα να δέσουν.

1
Σ’ ένα μπολ βάζουμε το χαλούμι και το κασέρι. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

2
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη και τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες.

3
Παίρνουμε το ξύσμα από τα δύο μοσχολέμονα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.

4
Τέλος, ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον προσθέτουμε κι αυτόν. Φοράμε ένα γάντι μιας χρήσης και αναμειγνύουμε καλά για 2 λεπτά.

5
Μεταφέρουμε σε ένα καθαρό & στεγνό μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα. Το μείγμα θα φουσκώσει ελαφρά.

6
Σ’ ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε αλάτι, μαχλέπι, μαστίχα & μπέικιν και ανακατεύουμε.

7
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε για λίγο με τα δάχτυλα μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να μοιάζει σαν υγρή άμμος.

8
Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, το γάλα & το αυγό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μετά από λίγο θα μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι αλλά δε χρειάζεται. Ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα η ζύμη θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

9
Τη βγάζουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

10
Ζυγίζουμε και κόβουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε σε ομοιόμορφες μπάλες και σκεπάζουμε με μεμβράνη.

11
Ζυγίζουμε τη γέμιση και τη χωρίζουμε σε 12 μερίδες. Φορώντας γάντια μιας χρήσης, πλάθουμε κάθε μερίδα σε μπάλα.

12
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε δίσκο διαμέτρου 14εκ. Βάζουμε μια μπάλα γέμισης στο κέντρο κάθε δίσκου..

13
Μπορούμε να κλείσουμε τις φλαούνες με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να διπλώσουμε τις άκρες της ζύμης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να διπλώσουμε τις άκρες αντικριστά, δίνοντας τετράγωνο ή μακρόστενο σχήμα.

14
Αναμιγνύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τις φλαούνες. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

15
Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

16
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 25 με 30 λεπτά.
Καλό Πάσχα!

Recipe Video

Exit mobile version