Baking Choices

Αφράτα & Αρωματικά Τσουρέκια με Ελαιόλαδο

afrata-kai-aromatika-tsourekia-me-elaiolado
Προετοιμασία: 90 λεπτά
Ψήσιμο: 35 – 45 λεπτά
Παράγει: 3 μέτρια τσουρέκια βάρους 500 γρ. περίπου

Καλησπέρα φίλοι μου! Εύχομαι να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!

Μπορεί Πάσχα στο χωριό να μην κάνουμε… τα τσουρεκάκια μας όμως θα τα φτιάξουμε. Να μοσχομυρίσει το σπίτι και να γλυκάνουν οι καρδιές.

Αυτά τα τσουρεκάκια τα έχω φτιάξει και με βούτυρο και είναι υπέροχα. Φέτος όμως είπα να κάνω κάτι διαφορετικό και τα ζύμωσα με ελαιόλαδο. Έγιναν τόσο αφράτα και αρωματικά που δεν έμεινε ψίχουλο στο σπίτι και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε!

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας υγεία, υπομονή και αισιοδοξία!!! 

Καλό Πάσχα!!

 

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 45 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. μαστίχα
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κρόκος για το άλειμμα

Εκτέλεση

1
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με 2 κ.σ. από τη ζάχαρη, 100 ml από το γάλα και 2-3 κ.σ. από το αλεύρι.
 

2
Μόλις γίνει ένας πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 λεπτά.

3
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

4
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μείγμα μαγιάς και ενσωματώνουμε σε μέτρια ταχύτητα.

5
Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν βάλουμε τα ⅔ από το αλεύρι, προσθέτουμε μαχλέπι, μαστίχα και ενσωματώνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο.

6
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.

7
Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.

8
Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας και τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ. Ξεφουσκώνουμε με απαλές κινήσεις.

9
Ζυγίζουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 9 ισοβαρή κομμάτια. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

10
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 35 με 45 λεπτά. Προσέχουμε να μην παραφουσκώσουν.

11
Διαλύουμε τον κρόκο σε 2 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια. Προαιρετικά διακοσμούμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 30’ με 35’. Βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο κέντρο τους για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν σωστά.

13
Μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Recipe Video

Exit mobile version